Potencijal

Energetska tranzicija se već događa

Uzimajući u obzir klimatske promjene, svjetsko gospodarstvo će se sve više okretati obnovljivim izvorima i tu se otvara prilika za biomasu.
Gospodarstvo / Industrija | 27. 02. 2019. u 10:02 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Velika su očekivanja od biomase u ostvarenju energetske tranzicije, koja ima potencijal biti glavni energent u dekarbonizaciji cjelokupnog sustava opskrbe energijom, jedna je od ključnih poruka poslanih sa jučerađnje Međunarodne energetske konferencije o biomasi i obnovljivim izvorima energije održanoj u Zagrebu, na kojoj je iz BiH sudjelovao i Drvni klaster "Namještaj i drvo". 

Kako je priopćeno, uzimajući u obzir klimatske promjene, svjetsko gospodarstvo će se sve više okretati obnovljivim izvorima i tu se otvara prilika za biomasu. Pomoćnik ministra zaštite okoliša i energetike Domagoj Validžić, ispred pokrovitelja konferencije Vlade RH, na otvaranju konferencije najavio je nove energetske politike Hrvatske do 2030. godine, što cijeli sektor i stručna i zainteresirana javnost sa zanimanjem iščekuju, posebno u pogledu sustava poticanja.  

Cilj ministarstva je osigurati energetski zakonodavni okvir koji treba osigurati stabilnost ulaganja i sigurno planiranje daljnjih projekata na tom području, zaključio je Validžić. 

Više od 250 sudionika konferencije je poručilo: Energetska tranzicija se već događa, a obnovljivi izvori energije nisu više posljedica entuzijazma, nego imperativ. 


Kopirati
Drag cursor here to close