DF kadar u fotelji

Elektroprivreda odbila prijedlog - Rudari traže odgovor od Komšića

Pozvali su članove obitelji rudara i građane da im daju podršku na današnjim jednosatnim okupljanjima od 18.00 do 19.00 sati ispred direkcija rudnika…
Gospodarstvo / Industrija | 26. 11. 2021. u 11:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rukovodstvo Elektroprivrede BiH ne prihvaća prijedlog sporazuma koji je Samostalni sindikat radnika rudnika uglja u Federaciji BiH usuglasio s Ministarstvom industrije i energetike, potvrdio je danas predsjednik Sindikata Sinan Husić.

Dodao je kako će zbog toga proizvodnja u svim rudnicima u sastavu koncerna i dalje biti obustavljena.

Novo okupljanje

"Od jutros smo očekivali pozive i dogovor, od kojeg očigledno nema ništa. Mi smo i dalje u radničkom neposluhu", rekao je Husić.

Kaže da sindikat rudara poziva lidera DF-a Željka Komšića da objasni radnicima i građanima zašto generalni direktor Elektroprivrede BiH, koji je njegov kadar, ne može biti smijenjen.

Pozvali su članove obitelji rudara i građane da im daju podršku na današnjim jednosatnim okupljanjima od 18.00 do 19.00 sati ispred direkcija rudnika u gradovima u kojima oni egzistiraju.

Rudari iz sedam rudnika u FBiH odlučili su da prekinu prosvjed pred zgradom federalne Vlade u Sarajevu i vrate se kućama, ali proizvodnju uglja neće nastaviti dok ne budu usvojeni njihovi zahtjevi.

O štrajku na sjednici

Zaposleni u sedam rudnika u FBiH koji posluju u okviru koncerna "Elektroprivreda", između ostalog, traže stavljanje van snage spornih pravilnika, smjenu generalnog direktora "Elektroprivrede" i direktora rudnika uglja u sastavu ovog javnog poduzeća, te utvrđivanje minimalne plate u rudarstvu u iznosu 1.000 KM.

U rudnicima koji posluju u okviru "Elektroprivrede" obustavljena je proizvodnja u svim pogonima.

Zastupnički dom Parlamenta FBiH raspravljat će na sjednici 30. studenog o štrajku rudara i njihovim zahtjevima upućenim sa protesta.

Kopirati
Drag cursor here to close