Opet

Džindić pozvao rudare na pregovore

Rudari koji od jučer prosvjeduju pred zgradom Vlade FBiH u Sarajevu proveli su noć na otvorenom i danas, kako kažu, nastavljaju prosvjede.
Gospodarstvo / Industrija | 24. 11. 2021. u 11:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije danas je ponovo uputio poziv sindikatima rudara na pregovore.

''Pozivam predstavnike sindikata rudnika uglja na pregovore s pregovaračkim timom formiranim na sinoćnjem sastanku u Vladi Federacije BiH održanim s rukovodstvima Elektroprivrede BiH i rudnika u sastavu Koncerna Elektroprivrede BiH. Moj poziv je otvoren 24 sata dnevno, a s ciljem da zajednički nađemo rješenja za probleme rudnika i rudara. Razgovor je jedini način da dođemo do rješenja. Ovo je odnos između EPBiH i rukovodstva sindikata i kao medijator želim pomoći'', kazao je Nermin Džindić.

Naime, rudari koji od jučer prosvjeduju pred zgradom Vlade FBiH u Sarajevu proveli su noć na otvorenom i danas, kako kažu, nastavljaju prosvjede.

Vlada federacije BiH je sinoć formirala pregovarački tim za razgovore sa predstavnicima rudara, ali rudari su odbili pregovore ističući da o svojim zahtjevima ne namjeravaju pregovarati.

Oni traže stavljanje van snage pravilnika po kojem se visina osnovne plate kopača u jami sa sadašnjih 850 KM smanjuje na 570 KM, smjenu generalnog direktora Elektroprivrede BiH i direktora rudnika uglja u sastavu tog poduzeća, te utvrđivanje minimalne plate od 1.000 KM u rudarstvu u FBiH.

Predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić poručio je danas da neće odustati od svojih zahtjeva i da je ovo trenutak u kojem "ne smiju biti poraženi".

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić je kazao kako su na sastanku iznijeli zahtjeve sindikata te analizirali svaki od osam istaknutih zahtjeva.

''Neki od zahtjeva su logični i prihvatit ćemo ih, neki ne i treba razgovor. Nemoguće je smijeniti svih sedam direktora, doveli bismo sve u kolaps'', kazao je federalni ministar, istaknuvši kako su neki od zahtjeva prihvatljivi odmah, ali i da dalje treba pregovarati.

Kopirati
Drag cursor here to close