Džindić

Iz Vlade poručuju: Neće doći do prekida opskrbe prirodnim plinom u FBiH

"Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić poručio je građanima da neće doći do prekida opskrbljivanjem prirodnog gasa, te da će neizmirene obaveze biti na vrijeme plaćene.''
Gospodarstvo / Industrija | 06. 05. 2021. u 19:15 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gospodarsko društvo BH-Gas obavijestilo je Vladu entiteta Federacija Bosne i Hercegovine (FBiH) da je postupilo po vladinom nalogu i uplatilo fakturu Gospodarskom društvu Energoinvest za isporučeni prirodni plin i PDV, javlja Anadolu Agency (AA).

"Ova obavijest uslijedila je nakon što je Vlada FBiH jednoglasnim zaključkom naložila BH Gasu da danas izvrši uplatu po fakturi Energoinvesta za isporučeni gas i PDV, a da Energionvest izvrši uplatu Gazpromu i Upravi za indirektno oporezivanje BiH", priopćeno je iz Vlade FBiH.

Nakon izvršenog uvida u uplatu, Energoinvest je obavijestio resorno ministarstvo da je BH-Gas samo djelimično izvršio obavezu, odnosno da nije uplatio kompletan iznos iz fakture.

"Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić poručio je građanima da neće doći do prekida opskrbljivanjem prirodnog gasa, te da će neizmirene obaveze biti na vrijeme plaćene", navodi se u priopćenju.

Na konferenciji za novinare Džindić je rekao da je na današnjoj sjednici Vlada FBiH naložila BH-Gasu da do 13 sati izvrši uplatu po fakturi Energoinvesta za isporučeni prirodni gas i PDV obaveze, a da Energoinvest izvrši uplatu Gazpromu i Upravi za indirektno oporezivanje BiH danas u toku dana.

Naveo je da će u slučaju neizvršavanja zadataka ovog zaključka, Vlada tijekom današnjeg dana poduzeti adekvatne mjere iz svoje nadležnosti i riješiti ovaj problem i dodao da je u pitanju "još jedna prilika i posljednja opomena za oba direktora da se danas izvrši plaćanje i prekine agonija i prekine informisanje javnosti o prekidu opskrbe plinom", priopćeno je iz Vlade.

Kopirati
Drag cursor here to close