Deset točaka

Džindić: Dogovorili smo sve što se tiče zahtjeva rudara

Džindić je izjavio da je uvaženo deset od ukupno 13 zahtjeva Sindikata rudara.
Gospodarstvo / Industrija | 30. 11. 2021. u 13:36 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić danas će na sjednici zastupnicima Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH prezentirati Informaciju u vezi sa štrajkom rudara rudnika u Federaciji BiH i njihovim zahtjevima upućenih s aktuelnog prosvjeda.

Uoči razmatranja te točke dnevnog reda, Džindić je izjavio da je uvaženo deset od ukupno 13 zahtjeva Sindikata rudara.

Video: Džindić: Dogovoreno je sve što se tiče zahtjeva rudara

''Mi smo sinoć uspjeli doći do dogovora. Ta 13 točka je na kraju usuglašena i stavljena u sporazum. Uprava Elektroprivrede, rudnika i sindikata treba da iznađe način kako da riješi problem isplata dnevnica u vrijeme radničkog neposluha. Takav je bio generalni zaključak. Što se tiče ostavke direktora rudnika Kreka i direktora Elektroprivrede, tu se nismo usuglasdili. Sinoć smo se fokusirali na zahtjeve što se tiče radničkih odnosno rudarskih prava'', kazao je Džindić.

Napravljeni sporazum sadrži deset točaka.

''Što se tiče Vlade Federacije i resornog ministarstva kao medijatora u ovom razgovoru - ovo je u suštini sporazum između Elektroprivrede i Sindikata radnika rudnika FBiH - stvar je završena. Mi smo ispregovarali sve što se tiče zahtjeva rudara odnosno sindikata rudara. Danas u 13 sati sindikat ima Upravni odbor nakon čega se trebaju oglasiti o nastavku pregovora da bi se potpisao navedeni sporazum. Što se tiče pregovora mislim da su oni završeni i treba ovaj sporazum potpisati i nastaviti s njegovom implementacijom'', poručio je Džindić.

Naveo je da je bilo teško doći do sporazuma, čiji će detalji biti prezentirani u nastavku današnje sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close