Britanski konglomerat

Dvije milijarde eura za modernizaciju čeličana u Europi

Dio iznosa bit će usmjeren na ugradnju električnih peći koje bi mogle smanjiti emisiju štetnih plinova oko 60 posto
Gospodarstvo / Industrija | 19. 02. 2020. u 16:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Britanski konglomerat GFG Alliance najavio je u srijedu dvije milijarde eura ulaganja u modernizaciju europskih čeličana koje emitiraju previše štetnih plinova, a planiraju i povećati proizvodnju.

Investicija iskazuje neočekivano povjerenje u sektor koji se suočava prekomjernom ponudom i smanjenom potražnjom, a dodatni problem zadaju mu i posljedice epidemije koronavirusa, javlja Hina.

Dio iznosa bit će usmjeren na ugradnju električnih peći koje bi mogle smanjiti emisiju štetnih plinova oko 60 posto.

GFG namjerava uložiti milijardu eura u čeličanu u rumunjskom Galatiju, te 750 milijuna eura u onu u češkoj Ostravi, Preostalilh 250 milijuna eura bit će raspoređeno na ostale čeličane u Europi, stoji u priopćenju.

Fleksibilnije električne peći traže upola manje radne snage od peći na ugljen ali ih neće zamijeniti tako da zasad nije ugroženo nijedno radno mjesto, naglasio je glavni poslovni direktor GFG-a Neil Barrell.

Dodao je i da će zahvaljujući ulaganjima proizvodnja u rumunjskom Galatiju postupno biti povećana na četiri milijuna tona godišnje, dok bi u Ostravi trebala biti porasti više od 50 posto.

Britanska kompanija ne navodi koliko se trenutno proizvodi u tim čeličanama, napominjući tek da Galati ima kapacitet proizvodnje od 3,6 milijuna tona, a Ostrava tri.

Glavna je prednost tehnologije električnih peći što se čeličane mogu lako uključivati i isključivati ovisno o prilikama na tržištu.

GFG je u početku trgovao metalima da bi se potom naglo proširio, ulažući milijarde dolara u kupovinu posrnulih čeličana diljem svijeta, piše Hina.

Kupili su tako i čeličane u Rumunjskoj, Češkoj, Italiji, Belgiji, Luksemburgu i Sjevernoj Makedoniji, nakon što je Europska komisija odobrila ArcelorMittalu otkup tallijanske Ilve pod uvjetom da proda dio poslovanja.

Kopirati
Drag cursor here to close