ŠGD Kupres

Drvoprerađivači u problemu: Ne isporučuju se sirovine za rad u HBŽ-u

Nepoštivanje potpisanih ugovora od strane ŠGD 'Hercegbosanske šume d.o.o.' Kupres, navode iz Vlade, i nedostatak sirovine za rad neki su od glavnih problema
Gospodarstvo / Industrija | 25. 08. 2020. u 14:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sastanak vezan za problematiku oko realizacije potpisanih ugovora o isporuci sirovine od strane Šumskog gospodarskog društva (ŠGD) 'Hercegbosanske šume d.o.o.' Kupres prema drvoprerađivačima iz Glamoča održan je u utorak u zgradi Vlade Hercegbosanske županije.

Sastanku su nazočili predsjednik Vlade HBŽ-a, Ivan Jozić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva HBŽ-a, Ivica Brešić, predstavnik Uprave za šume HBŽ-a, Stipe Perković, te gospodarstvenici, odnosno drvoprerađivači iz Glamoča na čiju inicijativu je i sazvan sastanak. Iako su na sastanak bili pozvani i predstavnici ŠGD 'Hercegbosanske šume d.o.o.' Kupres, nitko se nije odazvao.

Nepoštivanje potpisanih ugovora od strane ŠGD 'Hercegbosanske šume d.o.o.' Kupres, navode iz Vlade, i nedostatak sirovine za rad neki su od glavnih problema s kojima se susreću drvoprerađivači iz Glamoča.

Ističu kako većina njih nije realizirala ni polovinu od onoga što je ugovoreno, a pojedini i manje od toga. Tvrde da su zbog nerealizacije ugovora dužni investitorima plaćati penale što dodatno ugrožava ionako teško poslovanja. Dodaju kako kvalitetna sirovina odlazi u druge županije i u druge države, a da oni sami teško ili nikako ne dolaze do nje.

Ministar Brešić je istaknuo kako je upoznat s ovim problemima već duže vrijeme i kako su u ministarstvu već prije nekoliko godina Vladi HBŽ-a uputili Pravilnik o prodaji drvnih sortimenata koji je trebao uvesti reda u sektor drvoprerađivačke industrije. Međutim, Pravilnik nikad nije potpisan, nije stupio na snagu i samim tim njegova primjena nije moguća.

Foto: Vlada HBŽ / Sastanak drvoprerađivača Glamoča

Na kraju sastanka doneseno je nekoliko zaključaka. Tražiti će se da se svi ugovori sklopljeni s drvoprerađivačima iz Glamoča poštivanju i uredno realiziraju. Pored toga, tražit će se smanjenje cijene sirovine i uvođenje moratorija na izvoz dok se ne izmire postojeće obveze prema domaćim drvoprerađivačima.

Također, dogovoreno je da će zaključci s današnjeg sastanka uputiti upravi ŠGD 'Hercegbosanske šume d.o.o.' Kupres, te ukoliko ne bude odgovora isti će se razmatrati na jednoj od sljedećih sjednica Vlade Hercegbosanske županije i uputiti Skupštini Hercegbosanske županije, priopćeno je iz Vlade HBŽ-a.

Kopirati
Drag cursor here to close