Adriatic Wood Days

Domaća drvno-prerađivačka industrija korak ispred svih na putu u EU

Uz stručnjake i kreatore politika iz regije, više od 150 sudionika početkom ovoga tjedna bavilo se temama EU fondova i većeg korištenja sredstava iz Brisela, s naglaskom na sve veću ulogu biomase u energetici.
Gospodarstvo / Industrija | 09. 12. 2018. u 13:23 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Privredne/Gospodarske komore FBiH Marko Šantić na konferenciji Adriatic Wood Days u Dubrovniku istaknuo je potrebu regionalnog povezivanja svih sudinika na području drveta, šuma i bio mase.

Gospodarska komora FBiH bila je partner ove konferencije posvećene aktuelnim temama iz oblasti šumarstva i prerade drveta u jugoistočnoj Europi, a osim predstavnika Komore, sudjelovali su i predstavnici kompanija iz BiH.

Uz stručnjake i kreatore politika iz regije, više od 150 sudionika početkom ovoga tjedna bavilo se temama EU fondova i većeg korištenja sredstava iz Brisela, s naglaskom na sve veću ulogu biomase u energetici.

Raspravljalo se o europskim projektima, novitetima, te uspješnim regionalnim projektima, od kojih je najviše pažnje privukla priča bh. proizvođača Artisan iz Tešnja, koji uspijeva proizvesti skupi namještaj od masiva bukve i oraha i prodati ga na zahtjevnom svjetskom tržištu, postižući i do 20 puta veću dodanu vrijednost u odnosu na cijene ulazne sirovine.

Naglašeno je da se neka od ograničenja nalaze u sferi obrazovanja i prijenosa znanja, ali i slabog interesa sektorskih kadrova i mladih stručnjaka za rad u drvno-prerađivačkoj industriji. 

Također, bilo je riječi o radnoj snazi, podizanju konkurentnosti na međunarodnom tržištu kao ključnom u narednom periodu, za šta su neophodna značajna ulaganja u marketing i otvaranja novih tržišta, a u tom dijelu svaka država mora aktivnije surađivati sa sektorom, istaknuli su brojni panelisti tijekom  rasprava.

Pošto BiH nije članica EU, te kao takva nema adekvatan pristup svim raspoloživim fondovima na prostoru Europske unije, Šantić je incirao da Gosporadska komora BiH, Vlada FBiH i županijske vlade potpomognu svoje poduzetnike u sektoru drveta, poljoprivrede, turizma i energetike kroz lobiranje u Bruxellesu već postojećim kanalom Hrvatskog drvnog klastera.

Konferencija 4. međunaradnog Adriatic Wood Days održana je u Dubrovniku od 2. do 4. prosinca.

Kopirati
Drag cursor here to close