Pao dogovor

Dogovoren prekid trgovinskog rata između Kine i SAD-a

Trump će početkom sljedeće godine ostaviti carine na visini od 10 posto za oko 200 milijardi dolara vrijednu kinesku robu te je najavio da carine "za sada" neće biti povećane na 25 posto.
Gospodarstvo / Industrija | 02. 12. 2018. u 11:58 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Narodna Republika Kina i Sjedinjene Američke Države dogovorile su prekid sukoba u međusobnom trgovinskom ratu nakon razgovora između američkog i kineskog predsjednika Donalda Trumpa i Xi Jinpinga, što podrazumijeva zaustavljanje rasta carina od 1. siječnja.

Trump će početkom sljedeće godine ostaviti carine na visini od 10 posto za oko 200 milijardi dolara vrijednu kinesku robu te je najavio da carine "za sada" neće biti povećane na 25 posto, priopćeno je iz Bijele kuće, javio je danas Reuters.

''Kina je prihvatila da kupi značajnu količinu poljoprivrednih, energetskih, industrijskih i drugih proizvoda iz SAD-a da bi se smanjila trgovinska neravnoteža između dvije zemlje. Također, prihvatila je i da odmah počne kupovati poljoprivredne proizvode'', navodi se u priopćenju.

Lideri dvije zemlje dogovorili su da odmah započnu pregovori o strukturalnim promjenama u smislu prisilnih transfera tehnologije, zaštiti intelektualnog vlasništva, necarinskim preprekama, cyber-napadima i cyber krađama.

Dvije države usuglasile su da ovu "transakciju" pokušaju završiti u sljedećih  90 dana, ali ako se to ne dogodi onda će carine s 10 posto biti povišene na 25 posto.

Kina je imala za cilj da Trump odustane od ovako najavljenog povećanja od 1. siječnja za 200 milijardi dolara vrijednu kinesku robu. On je prijetio da će eventualno takve carine uvesti na robu u vrijednosti od 267 milijardi dolara ako u pregovorima ne bude napretka.

Kopirati
Drag cursor here to close