Tržište

Dogovor povisio cijene nafte

U petak su predsjednik SAD-a Donald Trump i kineski dužnosnici objavili da su dogovorili prvu fazu trgovinskog sporazuma.
Gospodarstvo / Industrija | 16. 12. 2019. u 07:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Cijene nafte na svjetskim tržištima prošloga su tjedna porasle više od 1 posto, dosegnuvši najviše razine u gotovo tri mjeseca, što se zahvaljuje dogovoru SAD-a i Kine o prvoj fazi trgovinskog sporazuma, kao i ishodu parlamentarnih izbora u Britaniji, piše Hina.

Pomirenje

Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna porasla 1,3 posto, na 65,22 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 1,5 posto, na 60,07 dolara.

Rast cijena nafte drugi tjedan zaredom zahvaljuju se dogovoru SAD-a i Kine o prvoj fazi trgovinskog sporazuma, čime je izbjegnuto uvođenje dodatnih američkih carina na kineski uvoz, koje su trebale stupiti na snagu 15. prosinca.

U petak su predsjednik SAD-a Donald Trump i kineski dužnosnici objavili da su dogovorili prvu fazu trgovinskog sporazuma.

Kina je pristala na mnoge strukturne promjene i masovnu nabavu poljoprivrednih, energetskih i drugih proizvoda i usluga, poručio je Trump.

Peking je pristao kupiti dodatne 32 milijarde dolara američkih poljoprivrednih proizvoda u iduće dvije godine, što je otprilike 16 milijardi dolara više na godišnjoj razini u odnosu na bazu iz 2017., kazao je trgovinski predstavnik SAD-a Robert Lighthizer.

Korak naprijed

Lighthizer je kazao i da je ovo vrlo važan korak naprijed u uravnoteženju američko-kineskih trgovinskih odnosa i da sporazum uključuje niz strukturnih promjena.

S druge strane, Washington je pristao suspendirati carine na 160 milijardi dolara vrijedan kineski uvoz koje su trebale stupiti na snagu 15. prosinca.

SAD će zadržati 25 posto carina na kineski uvoz u vrijednosti 250 milijardi dolara, ali će prepoloviti carine na 7,5 posto na uvoz vrijedan 120 milijardi dolara.

Kineski dužnosnici poručili su, pak, da su dvije zemlje postigle ogroman napredak u početnoj fazi trgovinskih pregovora i da će Kina uvoziti više američke pšenice i kukuruza.

Trgovinski rat

Trgovinski rat, koji traje već 18 mjeseci, kočio je rast cijena nafte jer je izazvao usporavanje rasta globalnog gospodarstva, a time i potražnje za naftom.

Uteg cijenama nafte predstavljala je i neizvjesnost oko brexita. No, situaciju u Britaniji donekle su razjasnili prošlotjedni parlamentarni izbori na kojima je vladajuća konzervativna stranka osvojila veliku većinu glasova, što novoj vladi daje mandat za izvođenje zemlje iz Europske unije.

''Zahvaljujući uvjerljivoj pobjedi Borisa Johnsona na parlamentarnim izborima u Velikoj Britaniji i 'gotovo dogovorenom' rješenju američko-kineskog trgovinskog rata cijene nafte porasle su na londonskom tržištu. Potražnja za naftom vjerojatno će se oporaviti zajedno s oporavkom globalne industrije'', kaže Bjarne Schieldrop iz SEB-a.

Podršku cijenama pruža i nedavni dogovor OPEC-a i njegovih partnera, uključujući Rusiju, o daljnjem smanjenju proizvodnje kako bi spriječili preveliku ponudu u uvjetima usporavanja rasta globalnog gospodarstva i potražnje za naftom.

Proizvodnja će u prvom tromjesečju 2020. biti smanjena za dodatnih 500.000 barela dnevno, uz striktnije poštivanje dogovorenih kvota i određene prilagodbe.

Rekordi

Trenutno smanjenje proizvodnje OPEC+ iznosi 1,2 milijuna barela dnevno, a novim sporazumom smanjenje će dosegnuti 1,7 milijuna barela dnevno ili oko 1,7 posto globalne naftne proizvodnje.

I dok OPEC smanjuje proizvodnju, SAD i neke druge zemlje, kao što su Norveška i Brazil, već je dulje vrijeme povećavaju.

U SAD-u se proizvodnja nafte kreće na rekordnim razinama, oko 13 milijuna barela dnevno, a izvješće tvrtke Baker Hughes, objavljeno u petak, pokazuje da je prošloga tjedna broj aktivnih postrojenja u SAD-u povećan prvi put u posljednjih osam tjedana, i to za njih četiri, na ukupno 667.

U istom lanjskom razdoblju aktivna su bila 873 postrojenja. Od početka godine broj aktivnih bušotinskih postrojenja smanjen je u SAD-u za njih 218, pa će u ovoj godini biti zabilježen prvi pad tog broja od 2016. godine, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close