U RS-u je jeftinije

Dodik: Iza prosvjeda o cijenama goriva stoji politika

Milorad Dodik, predsjednik RS-a protivi se najavljenim prosvjedima zbog povećanje cijena goriva
Gospodarstvo / Industrija | 07. 06. 2018. u 09:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je da najavljeni prosvjedi zbog poskupljenja goriva nemaju osnova jer je gorivo u Srpskoj najjeftinije u odnosu na zemlje regije, kao i Federaciju BiH /FBiH/, gdje je gorivo skuplje za 10 posto u odnosu na Srpsku.

"Gorivo u FBiH je za 10 posto skuplje u odnosu na Srpsku, u Hrvatskoj za 43 posto, Srbiji 30 posto, Crnoj Gori 40 posto, Albaniji za 44 posto, Sloveniji 36 posto i Grčkoj i Italiji za oko 65 posto. Znači, svaka treća litra ovdje je 'džaba' u odnosu na Italiju i Hrvatsku", rekao je Dodik.

Dodik je za "Srpskainfo" podsjetio da je cijena nafte "skočila" na svjetskom tržištu.

"To je nešto na što mi ne možemo utjecati. Sve je stvar burze, ako poskupi na svjetskom tržištu i ovdje će, ako pojeftini i ovdje će pojeftiniti", rekao je predsjednik Srpske.


Dodik je naglasio da se "bilo kakva anarhija" u vezi sa organiziranjem prosvjeda u Srpskoj zbog poskupljenja goriva neće dozvoliti, te istaknuo da svaki prosvjed mora biti organiziran u skladu sa zakonom.

"Svaki prosvjed koji se organizira mora biti prijavljen i sve što ugrožava druge podliježe zakonskoj odgovornosti. Ne možete zaustaviti automobil negdje na putu i tako ugroziti druge ili zaustaviti promet, a nekome, recimo, treba Hitna pomoć u tom trenutku", istaknuo je Dodik.

Prema njegovim riječima, ako hoćete prosvjedovati zbog goriva - onda stanete na benzinsku pumpu i tu izrazite svoje nezadovoljstvo, prenosi Srna.

"Prijavite se i prosvjedujte, nikakav problem nije, ali to mora biti prijavljeno i odobreno i ne smije ugrožavati nikoga drugog", rekao je Dodik, dodavši da se ne može oteti utisku da i iza organiziranja ovog prosvjeda stoji politika.

Podsjetimo, na društvenim mrežama pojavio se poziv građanima u cijeloj BiH da u nedjelju, 10. lipnja, u 17.00 sati zaustave svoja vozila na jedan sat i time izraze nezadovoljstvo zbog poskupljenja goriva.

Predsjednik Udruženja prijevoznika za unutarnji i međunarodni transport Republike Srpske Nikola Grbić rekao je ranije medijima da bi to bio znak revolta zbog poskupljenja goriva koje se događa u protekla dva-tri mjeseca u BiH.

Anketa portala Bljesak.info pokazala je kako je većina za blokade. Tako je od 1800 ljudi, koliko ih je do sada sudjelovalo u anketi, njih 86 posto reklo kako će sudjelovati u prosvjedima i zaustaviti svoje vozilo na prometnici u znak prosvjeda.

Mostarske taxi-tvrtke Arny Taxi, Moj Taxi i Herc Taxi, potvrdile su nam da će ukoliko građani budu prosvjedovali i oni  podržati građane.

Iz Udruženja prijevoznika su nam potvrdili kako su se obraćali nadležnima, ali da njihovi apeli nisu urodili plodom. ''Prijevoznici su bili protiv nameta, koji utječu na sve druge grane gospodarstva, ne samo na prijevoznike. Apelirali smo kroz sjednice, ali nije bilo odgovora vlasti'', rečeno nam je iz ovog Udruženja. Iz Odjela za cijena federalnog Ministarstva trgovine rečeno nam je kako '' gospodarska društva, pravna i fizička lica formiraju cijene slobodno prema uvjetima tržišta odnosno na osnovu ponude i potražnje''. - Pročitajte više na: https://www.bljesak.info/gospodarstvo/industrija/tko-ce-sve-stati-zbog-cijena-goriva/238262

Kopirati
Drag cursor here to close