Nakon sastanka u Mostaru

Padaju cijene goriva?

Razgovarano je o aktualnoj situaciji vezanoj za povećanja maloprodajnih cijena naftnih derivata na benzinskim crpkama
Gospodarstvo / Industrija | 12. 06. 2018. u 16:04 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Smanjit će se cijene goriva'', poručio je nakon sastanka sa predstavnicima naftnih distributera u Mostaru, Zlatan Vujanović, ministar trgovine FBiH.

Istakuo je da je već upućeno stotinu zahtjeva distributera za smanjenjem cijena goriva. Cijena goriva bit će snižena za najmanje pet feninga, a optimalno 10 feninga, a smanjenje će se osjetit već sutra, rekao je Vujanović.

"Ni u kojem slučaju ne dolazi u obzir daljnje povećanje cijena nafte'', rekao je.

Vujanović je naglasio, da je sastanak bio efektivan, jer su distributeri svjesni da su građani nezadovoljni zbog visokih cijena naftnih derivata i spremni su da snize cijene goriva.

Njihova obraćanja nisu obligatorna, napomenuo je, ali postoji zakonska mogućnost da Federalna vlast intervenira u cijene, te može uvesti ograničenja marže i nivelirati cijene. No to je kako kaže, malo vjerojatno.

"To je instrument koji ćemo nerado koristiti, samo ako je to krajnja opcija. Ambicija ministarstva je bila da prometnici naftnih derivata, maksimalno preispitaju načine poslovanja, kalkulacije izračuna maloprodajnih cijena, kalkulacije na svjetskoj burzi, kao i političku situaciju. U svakom slučaju će se zaustaviti rast cijena, na način da će iste biti vezane za kretanje na tržištu'', kazao je ministar.

Ukazao je na to da nisu svi distributeri nafte u jednakom položaju, pa nije precizirao koliko će cijene sutra biti niže, jer to ovisi od kompanije do kompanije.

Podsjetio je da se nafta iz robnih rezervi koristi samo u kriznim vremenima i da je ona trenutno dostupna samo u malim količinama.

 

Kopirati
Drag cursor here to close