Ligno komerc

Dnevno proizvode 2.000 zaštitnih maski, dio doniraju domovima zdravlja i firmama

Zbog nedostatka maski na svim tržištima mnoga poduzeća iz oblasti tekstilne industrije preorijentirala su svoju proizvodnju na ovaj proizvod
Gospodarstvo / Industrija | 25. 03. 2020. u 10:15 Anadolija Agencija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U vrijeme pandemije korona virusa u cijelom svijetu, pa i Bosni i Hercegovini zaštitne maske za lice jedan su od najtraženijih proizvoda. Zbog nedostatka maski na svim tržištima mnoga poduzeća iz oblasti tekstilne industrije preorijentirala su svoju proizvodnju na ovaj proizvod, a jedno od tih poduzeća je i "Ligno komerc" iz Banjaluke.

Inače, ovo poduzeće bavi se proizvodnjom radnih uniformi, uglavnom za inozemno tržište, a najčešće su to medicinske uniforme, za bolnice, kuhinje, odnosno radna i zaštitna odjeća

"Firma postoji još od 1993. godine ali prije dvije godine se preorijentirala na proizvodnju radnih uniformi. Sada, zbog potreba tržišta od prije pet dana smo se prebacili na proizvodnju zaštitnih maski za višekratnu upotrebu. Maske su izrađene od pamučnih materijala, uglavnom od 100 posto pamuka, mogu se otkuhavati na 95 stupnjeva", rekla je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) Ljilja Prole, rukovoditelj proizvodnje u poduzeću "Ligno komerc".

Sada dnevno, u jednoj smjeni od 7 do 15 sati proizvedu oko 2.000 zaštitnih maski. Inače nošenje zaštitnih maski preporučuje se na javnim prostorima u cilju sprečavanja širenja korona virusa.

Foto: Anadolija / Zaštitne maske za lice jedan su od najtraženijih proizvoda

"Uglavnom sad sve tvrtke traže maske tražimo da potkrijepimo sve podjednako, rasporedili smo se, pa da svima u danu više puta isporučujemo, da sve tvrtke dobiju maske, da svi mogu koristiti tu opremu koja je sada potrebna", kaže Prole.

Od početka proizvodnje zaštitnih maski za višekratnu upotrebu svakodnevno dio proizvoda i doniraju.

"Imali smo donacije za carinu, Privrednu komoru, za sve te neke ustanove koje su nam tražile mi smo i donirali maske i još smo u mogućnosti da doniramo, svaki dan doniramo 100, 200 komada, tvrtkama", rekla je Prole.

Na pitanje koliko se teško bilo preorijentirati u novim tržišnim uvjetima Prole je rekla da su radnici tog poduzeća dosta iskusni, pa se lako preorijentiraju.

"Mi imamo dosta iskustva u nabavi materijala, imali smo dosta na stanju repromaterijala,pa nam nije to bio problem da se preorijentiramo", rekla je Prole.

Prošli tjedan u ponedjeljak raspustili su radnike kućama, a u petak im je iz Privredne komore RS javljeno da postoji potreba na tržištu za zaštitnim maskama. Pozvali su radnike poduzeli sve mjere zaštite, redovno vrše dezinfekciju poslovnih prostora, a radnici, uglavnom radnice koriste zaštitne maske i zaštitne rukavice.

"Imamo zalihe, za sada, za nekih 10.000 do 15.000 zaštitnih maski, a mogućnost da nabavimo imamo teže jer uvoz otežan", kaže Ljilja Prole.

Zalihe namijenjene za izvoz tvrtkama, idealne su za proizvodnju zaštitni maski jer se radi o kvalitetnim pamucima, europskog porijekla.

Svakodnevno im se javljaju razna poduzeća, ali i ljekarne, Dom zdravlja i druge medicinske ustanove.

Ljilja Prole za neopravdano podizanje cijena maski kaže da nije  u redu.

"Čak svi mi bi trebali jedan dio donirati. Rekla sam i radnicima da jedan dio, uglavnom ćemo raditi sat, dva da doniramo, jer oni svi rade za plaću, ali radit ćemo svaki dan da doniramo 100, 200, 300, 500 maski raznim organizacijama", kaže Ljilja Prole i dodaje da će Dom zdravlja definitivno biti jedna od ustanova koja će dobiti i besplatne maske.

Kopirati
Drag cursor here to close