Sarajevo

Definirana suradnja u procesu reforme energetskog sektora u BiH

Britansko veleposlanstvo i USAID odlučili su proširiti svoju suradnju na aktivnosti koje će doprinijeti uspješnoj tranziciji energetskog sektora u BiH.
Gospodarstvo / Industrija | 04. 02. 2019. u 10:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

S ciljem promoviranja suradnje u energetskom sektoru u Bosni i Hercegovini, USAID BiH i Britansko veleposlanstvo Sarajevo potpisali su Memorandum o razumijevanju. Ovim dokumentom definirana je suradnja u procesu reforme energetskog sektora sa sveukupnim ciljem pružanja podrške BiH u ispunjavanju svojih obaveza prema Ugovoru o energetskoj zajednici te na njenom putu ka pristupanju Europskoj uniji.

Direktor Misije USAID-a u BiH, Peter Duffy je naglasio važnost ove suradnje dodajući da „USAID već dugo blisko surađuje s vlastima u BiH u podršci energetskom sektoru, posebno na olakšavanju integracije tržišta energijom u regionalno tržište, osiguravanju energetske sigurnosti u cijeloj zemlji, te pomoći u stvaranju konkurentne, tržišno orijentirane ekonomije koja pruža bolje ekonomske mogućnosti za sve u BiH. Budući da se BiH suočava sa sankcijama Energetske zajednice zbog neuspjeha u usvajanju potrebnih zakona, USAID i Britansko veleposlanstvo su posvećeni pružanju pomoći institucijama BiH u ispunjavanju tih zahtjeva.“

Britanski veleposlanik u BiH, Matthew Field, naglasio je „da su Britansko veleposlanstvo Sarajevo i USAID uspješno surađivali u nizu aktivnosti u vezi s reformom energetskog sektora, uključujući izradu i usvajanje Okvirne energetske strategije BiH, usvajanje Zakona o energetskoj efikasnosti FBiH i aktivnosti javnog informiranja, prije svega godišnjem Energetskom samitu u BiH. Udruživanjem znanja, Britansko veleposlanstvo i USAID će ojačati svoju suradnju u različitim projektima vezanim za energiju za sadašnje i buduće korisnike u BiH. Ova saradnja je važna jer i Britansko veleposlanstvo i USAID pomažu BiH u procesu pridruživanja Evropskoj uniji.“

S obzirom na odličnu saradnju u prošlosti, Britansko veleposlanstvo i USAID odlučili su proširiti svoju suradnju na aktivnosti koje će doprinijeti uspješnoj tranziciji energetskog sektora u BiH i usvajanju neophodnih reformi.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close