Prilikom posjete pivovari

Dedić: Kupovinom domaćih proizvoda podržavamo razvoj naše privrede

Gospodarstvo / Industrija | 15. 09. 2017. u 11:19 Ma.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić, zajedno sa premijerom Unsko-sanske županije Huseinom Rošićem, ministrom poljoprivrede USK Draganom Polimancem i direktorom Agencije za vodno područje rijeke Save Sejadom Delićem, posjetio je danas Bihaćku pivovaru, gdje se razgovaralo sa vlasnikom Ademom Ibrahimpašićem i direktorom Edinom Ibrahimpašićem.

''Želimo na terenu da se upoznamo o problemima proizvođača vode u Bosni i Hercegovini i da čujemo njihove primjedbe i savjete. Oni najbolje znaju kako federalne i županijske institucije mogu potaknuti razvoj ove grane privrede i koja im je vrsta podrške najpotrebnija'', istakao je ministar Dedić.

Posjeta je upriličena u sklopu 15. sajma ekologije - EKOBIS 2017, koji je otvoren jučer u Bihaću, stavljajući u centar pažnje upravo domaću pitku vodu.

''Ove godine smo na zajedničkom štandu okupili čak 15 proizvođača iz cijele BoBiH. Svi posjetitelji sajma mogli su se osobno uvjeriti u naš veliki potencijal kad je u pitanju flaširanje vode. Nažalost, još uvijek pijemo pretežno uvozne vode. Na taj način, umjesto naše privrede, podržavamo privredu drugih država. Doprinosimo otvaranju novih radnih mjesta u inozemstvu, punimo tuđe mirovinske fondove. Drugim riječima, dajemo naš novac drugima, umjesto da ga investiramo u vlastitu zemlju'', rekao je Dedić.

Vlasnik Bihaćke pivovare Adem Ibrahimpašić složio se da je voda izuzetno bitan resurs koji moramo iskoristiti za ekonomski napredak.

''Opća dobra trebaju biti stavljena u funkciju razvoja i zapošljavanja. Koncesionirana naknada ne smije ići u potrošnju nego mora biti investirana u razvoj'', izjavio je Ibrahimpašić, te je predstavio nekoliko načina kako federalna i županijska vlada mogu unaprijediti postojeće zakone i propise.

Prilikom posjete, ministar Dedić je obišao pogon za punjenje prirodne izvorske vode Lipa, jednog od vodećih brendova Bihaćke pivovare, priopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Kopirati
Drag cursor here to close