Strateški dokumenti

Da bi izvozila meso u EU, BiH mora bolje upravljati životinjskim otpadom

''Nadam se da su stečeni uvjeti za tako nešto i trebamo krenuti u implementaciju ovih strateških dokumenata, a vjerovatno i u izmjene zakonodavstva na svim nivoima'', rekao je Šarović.
Gospodarstvo / Industrija | 20. 06. 2018. u 15:32 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

BiH još uvijek ne upravlja životinjskim otpadom u skladu sa EU standardima, istaknuto je danas u Sarajevu na ceremoniji okončanja dvogodišnjeg projekta "Tehnička pomoć u oblasti upravljanja nusproizvodima životinjskog porijekla i životinjskim otpadom u BiH" koji je financirala EU iz sredstava IPA 2012.

Projekt je koštao 1,67 milijuna eura, a sklopu njega je tokom dvije godine načinjena Strategija o upravljanju nusproizvodima životinjskog porijekla i Studija izvodljivosti koja procjenjuje tehnološke opcije i predlaže najbolja rješenja.

Šef kooperacija u Delegaciji EU u BiH Melvin Asin istakao je da bi rezultat pravilne implementacije tih dokumenata trebao pomoći u stvaranju preduvjeta za izvoz proizvoda od mesa iz BiH u EU.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je da BiH u ovoj oblasti zaostaje i da se životinjski otpad odlaže po smetljištima i u rijekama, što je jedna od ključnih prepreka da izvozimo crveno meso u EU.

''Nadam se da su stečeni uvjeti za tako nešto i trebamo krenuti u implementaciju ovih strateških dokumenata, a vjerovatno i u izmjene zakonodavstva na svim nivoima'', rekao je Šarović.

Direktor Ureda za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba naveo je da je zadatak svih nadležnih tijela u BiH,  prvenstveno, zbrinjavanje životinjskog otpada prve kategorije, jako opasan otpad i kategorije dva, uginule životinje, što mora financirati država, a klaoničke kalcifikate i ostalo sami proizvođači.

Projekt je provodio konzorcij koji je predvodio Ured za ekonomsku politiku i regionalni razvoj iz Poljske (EPRD), a uključivao je Energozelenu, FORNAL i Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu.

Kopirati
Drag cursor here to close