Pad

Cijene nafte zaronile u 'medvjeda'

Premda su u petak ujutro relativno stabilne, analitičari kažu da je moguć daljnji pad cijena jer su zaronile u područje 'medvjeda'.
Gospodarstvo / Industrija | 09. 11. 2018. u 07:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Cijene su nafte na putu gubitaka i ovoga tjedna, već petoga zaredom, pa su u posljednjih mjesec dana potonule više od 20 posto, uronivši u područje 'medvjeda', zbog čega se očekuje da će i idućih dana biti pod pritiskom.

Od početka tjedna cijena barela na američkom tržištu skliznula je 2,4 posto, na 61,65 dolara, dok je na londonskom tržištu potonula 2,8 posto, na 70,80 dolara, piše Hina.

Premda su u petak ujutro relativno stabilne, analitičari kažu da je moguć daljnji pad cijena jer su zaronile u područje 'medvjeda'.

''Cijene nafte i dalje su pod pritiskom i sada su službeno u području 'medvjeda', 20 posto ispod njihove prethodne najviše razine, dosegnute početkom listopada'', kaže William O'Loughlin, analitičar u tvrtki Rivkin Securities.

A to znači da je moguć i daljnji pad cijena.

''Cijena barela na londonskom tržištu mogla bi skliznuti dalje u područje između 68,59 i 69,69 dolara'', kaže Reutersov tehnički analitičar za sirovine Wang Tao.

Ostvare li se te procjene, cijena barela na londonskom tržištu pala bi, po prvi put od travnja, ispod razine od 70 dolara.

Od kolovoza do početka listopada cijene su nafte snažno rasle, dosegnuvši najviše razine u gotovo četiri godine, jer su se ulagači plašili oštrog pada izvoza nafte iz Irana, s obzirom da je SAD najavio uvođenje sankcija na iranski naftni sektor.

Međutim, u posljednjih pet tjedana cijene su nafte pod pritiskom jer se pokazalo da iranski izvoz neće pasti onoliko koliko su se ulagači plašili, premda su početkom studenoga sankcije stupile na snagu.

''Dosad se pokazalo da sankcije Iranu nisu tako oštre kao što se očekivalo, jer su Sjedinjene Države izuzele niz zemalja, što znači da te zemlje mogu i dalje kupovati određene količine iranske nafte. Stoga iranski izvoz nije smanjen onoliko koliko se prvotno očekivalo'', objašnjava William O'Loughlin.

Uz to, svi najveći proizvođači nafte u svijetu – od SAD-a i Rusije, do Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) – posljednjih mjeseci povećavaju proizvodnju.

''Kako OPEC-ov izvoz i dalje raste, zalihe se i dalje gomilaju, zbog čega su cijene nafte pod pritiskom. Usporavanje rasta svjetskog gospodarstva ostaje ključni negativni rizik za cijene nafte'', pišu analitičari tvrtke Bernstein Energy u osvrtu na situaciju na tržištima.

Posljednji podaci pokazuju da je u trećem tromjesečju usporen rast američkog i kineskog gospodarstva u odnosu na prethodni kvartal, što bi moglo značiti da američko-kineski trgovinski rat počinje prigušivati rast.

Osim dvaju najvećih svjetskih gospodarstava, usporava se i rast u eurozoni, pa se ulagači plaše da će usporiti i rast potražnje za naftom.

Kopirati
Drag cursor here to close