Očekivanje obnove

Cijene nafte potonule prema 65 dolara

Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po 2,40 dolara nižoj cijeni, od 60,50 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u minusu 8,05 dolara.
Gospodarstvo / Industrija | 17. 09. 2019. u 19:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Cijene nafte potonule su u utorak na međunarodnim tržištima prema razini od 65 dolara nakon što je izvor u Saudijskoj Arabiji izjavio da bi proizvodnja smanjena zbog napada pobunjenih Hutija na naftna postrojenja mogla biti obnovljena za nekoliko tjedana.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 3,72 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 65,30 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u plusu 8,80 dolara.

Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po 2,40 dolara nižoj cijeni, od 60,50 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u minusu 8,05 dolara.

Jučer su cijene poskočile na oba tržišta nakon napada pobunjenih jemenskih Hutija na saudijska postrojenja, koji su preusmjerili fokus tržišta s potražnje na opskrbu.

Na tržištu se proteklih mjeseci strahovalo za potražnju zbog američko-kineskog trgovinskog sukoba koji koči rast svjetskog gospodarstva. Sada pak svi očekuju informacije o obnovi saudijske proizvodnje koja je zbog napada prepolovljena.

Stoga su sve oči sada uprte u Rijad i najavljenu konferenciju za novinare novog saudijskog ministra energetike princa Abdulaziza bin Salmana.

"Potrebna nam je prava procjena štete i plan oporavka. Dok ih ne dobijemo, nećemo znati koliko će opskrba biti smanjena i koliko će to razdoblje smanjene opskrbe trajati, a to su osnovna pitanja koja si ljudi od prošle subote postavljaju", tumači Samuel Ciszuk iz stockholmskog ELS Analysisa.

Zbog napada dronovima na postrojenja u saudijskim pokrajinama Abkaiku i Kuraisu proizvodnja je smanjena za 5,7 milijuna barela dnevno. To je najveći pojedinačni poremećaj u opskrbi u posljednjih pola stoljeća, koji je doveo u pitanje saudijski status pouzdanog dobavljača u slučaju krize.

Cijene pritišće i izgledno stavljanje na raspolaganje strateških rezervi u SAD-u, Japanu i na razini Međunarodne agencije za energetiku (IEA) ali je utjecaj takvih najava neutralizirao geopolitički rizik zbog američke prijetnje osvetom za napad na postrojenja u Saudijskoj Arabiji.

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u ponedjeljak da je za napad, po svemu sudeći, odgovoran Iran. Naglasio je ipak da ne želi rat.

Teheran opovrgava odgovornost za napade a danas je objavio da isključuje mogućnost razgovora s američkim predsjednikom.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas objavila da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u ponedjeljak iznosila 66,43 dolara, što znači da je poskočila 6,41 dolar u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Kopirati
Drag cursor here to close