Trgovinske napetosti

Cijene nafte porasle četvrti tjedan zaredom

Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna porasla 1,8 posto, na 61,54 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 2,6 posto, na 56,52 dolara.
Gospodarstvo / Industrija | 09. 09. 2019. u 08:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na svjetskim su tržištima cijene nafte porasle i prošlog tjedna, četvrtog zaredom, jer se ulagači nadaju popuštanju trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine i novim poticajnim gospodarskim mjerama, što bi trebalo ojačati potražnju za energentima.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna porasla 1,8 posto, na 61,54 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 2,6 posto, na 56,52 dolara.

Rast cijena zahvaljuje se dogovoru između Pekinga i Washingtona da će početkom listopada nastaviti pregovore na visokoj razini kako bi riješili trgovinske razmirice, javlja Hina.

Ta je vijest potaknula nadu ulagača u skori završetak trgovinskog rata i ukidanje recipročnih carina između dvaju vodećih svjetskih gospodarstava.

Trgovinski rat između SAD-a i Kine traje već više od godinu dana, što je poremetilo trgovinske tokove i naštetilo rastu cjelokupnog svjetskog gospodarstva.

Podršku cijenama nafte pružili su i solidni pokazatelji iz kineskog i američkog gospodarstva, najvećih svjetskih potrošača sirovina, što je ublažilo strahovanja od slabljenja potražnje.

"Još se ne možemo otresti zabrinutosti za potražnju", kaže Stephen Brennock iz brokerske kuće PVM.

"U slučaju daljnje eskalacije trgovinskih tenzija, rast potražnje za naftom mogao bi još više oslabiti, što bi zahtijevalo znatno niže cijene nafte", dodaje Giovanni Staunovo, analitičar iz UBS banke.

Kopirati
Drag cursor here to close