Sedmi tjedan zaredom

Cijene nafte opet padaju

Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna potonula 11,3 posto, na 58,80 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 10,8 posto, na 50,42 dolara, najnižu razinu od listopada prošle godine.
Gospodarstvo / Industrija | 26. 11. 2018. u 09:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na svjetskim su tržištima cijene nafte pale i prošloga tjedna, sedmoga zaredom, i to za više od 10 posto, što je njihov najveći tjedni gubitak od početka 2016. godine, a posljedica je strahovanja ulagača od usporavanja rasta globalnog gospodarstva.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna potonula 11,3 posto, na 58,80 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 10,8 posto, na 50,42 dolara, najnižu razinu od listopada prošle godine, piše Hina.

Do početka listopada cijene su nafte snažno rasle, dosegnuvši najviše razine u gotovo četiri godine, jer su se ulagači plašili oštrog pada izvoza nafte iz Irana, nakon što SAD uvede sankcije na iranski naftni sektor.

No, u proteklih sedam tjedana cijene su nafte potonule oko 30 posto jer najveći svjetski proizvođači povećavaju proizvodnju kako bi nadoknadili iransku ponudu na tržištu, a pokazalo se i da iranski izvoz nije pao onoliko koliko su se ulagači plašili.

Osim toga, svi posljednji podaci upućuju na usporavanje rasta najvećih svjetskih gospodarstava, zbog čega se očekuje da će potražnja za energentima oslabiti.

''Tržište uračunava u cijene usporavanje rasta gospodarstva, kao i to da trgovinski pregovori između SAD-a i Kine neće rezultirati dogovorom'', kaže Phil Flynn, analitičar u tvrtki Price Futures Group.

Kopirati
Drag cursor here to close