Proizvodnja nafte

Cijene nafte na svjetskim tržištima padaju drugi tjedan za redom

Pozitivno je na tržišta utjecao i podatak o rastu kineskog uvoza sirove nafte na 9,01 milijuna barela dnevno, što je dosad zabilježeno samo jednom u povijesti.
Gospodarstvo / Industrija | 11. 12. 2017. u 08:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna pale, drugi tjedan zaredom, jer bi povećana proizvodnja u SAD-u mogla narušiti nastojanja OPEC-a i drugih najvećih svjetskih proizvođača usmjerena na uravnoteženje ponude i potražnje.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna skliznula 0,5 posto, na 63,40 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 1,7 posto, na 57,35 dolara.

OPEC odlučio produžiti dogovor o smanjenju proizvodnje

Podršku cijenama i dalje pruža nedavna odluka članica Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i nekih proizvođača izvan tog kartela o produljenju dogovora o smanjenoj proizvodnji nafte za 1,8 milijuna barela dnevno do kraja 2018. godine.

Taj je dogovor postignut krajem prošle godine kako bi se smanjila neravnoteža između velike ponude i manje potražnje, a vrijedio je do kraja ožujka iduće godine, da bi nedavno taj dogovor bio produljen do kraja 2018.

Pozitivno je na tržišta utjecao i podatak o rastu kineskog uvoza sirove nafte na 9,01 milijuna barela dnevno, što je dosad zabilježeno samo jednom u povijesti.

Zahvaljujući tome, procjenjuje se da će se ove godine Kina naći ispred SAD-a kao najveći uvoznik nafte u svijetu.

Potražnja nafte porast će u 2018. godini za 1,5 milijuna barela dnevno

Američka investicijska banka Jefferies procjenjuje da će globalna potražnja za naftom u 2018. porasti za 1,5 milijuna barela dnevno, ponajviše zahvaljujući 10-postotnom rastu potražnje u Kini.

Dodatnu potporu cijenama pružila je najava štrajka u Nigeriji, najvećoj izvoznici nafte u Africi.

"Općenito govoreći, tržište zapravo izgleda više zdravo nego bolesno", zaključuje Tamas Varga, analitičar u tvrtki PVM Oil Associates.

Međutim, povećanje proizvodnje u SAD-u narušava nastojanja OPEC-a i drugih proizvođača u smjeru uravnoteženja ponude i potražnje, piše Hina.

Proizvodnja nafte u SAD-u porasla prethodnoga tjedna

Proizvodnja nafte u SAD-u porasla je prethodnoga tjedna za 25.000 barela dnevno, na ukupno 9,7 milijuna barela, što je njezina najviša razina od 1970.-ih godina i blizu razine proizvodnje Rusije i Saudijske Arabije.

A podaci Baker Hughesa o naftnim postrojenjima u SAD-u najavljuju daljnji rast proizvodnje. Prošloga je tjedna, naime, broj tih postrojenja porastao treći tjedan zaredom, i to za dva, na njih 751, najvišu razinu od rujna.

Kako je lani u tom razdoblju bila aktivno samo oko 460 postrojenja, to pokazuje da proizvođačima u SAD-u odgovaraju ove razine cijena nafte i da kane povećati proizvodnju. A to potkopava nastojanja OPEC-a i drugih proizvođača u cilju uravnoteženja ponude i potražnje, a time i povećanja cijena.

Kopirati
Drag cursor here to close