Dvostruka mjerila

Čelnici istočne Europe za jednaku kvalitetu proizvoda u cijeloj EU

Slovački premijer Robert Fico kaže da još od 1990-ih na istočnoeuropska tržišta stiže roba lošije kvalitete.
Gospodarstvo / Industrija | 13. 10. 2017. u 22:39 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijeri zemalja Višegradske skupine upozorili su na summitu u Bratislavi na dvostruka mjerila o kvaliteti hrane i proizvoda na zapadnim i istočnim europskim tržištima, prenose mediji.  

Višegradska četvorka zauzela se za jednaku kvalitetu proizvoda u cijeloj Europskoj uniji. Poručuju kako je u pitanju povjerenje u Europsku uniju i njezine institucije te da u njoj ne smiju postojati potrošači višeg i nižeg reda.

Slovački premijer Robert Fico kaže da još od 1990-ih na istočnoeuropska tržišta stiže roba lošije kvalitete. Nije riječ samo o hrani, već i o kozmetici i automobilima, ističe. 

Na povijesnu nepravdu podsjeća i češki premijer Bohuslav Sobotka. Pitanje nejednake kvalitete hrane, tog fenomena u Europskoj uniji, dugo se zanemarivalo i poricalo, rekao je.

Sobotka od Europske komisije traži usklađivanje europskih ekonomskih i socijalnih standarda. Traži načine sankcioniranja tvrtki koje varaju potrošače.

Dvostruki standard prehrambenih proizvoda primjer je potkopavanja temeljnih principa jedinstvenog tržišta, temeljnog postignuća europskih integracija, smatra poljska premijerka Beata Szydlo. 

Mađarski premijer Viktor Orban govorio je o gramzivosti i varanju građana malih zemalja, o kompanijama koje su se tako obogatile. 

"Želimo samo da proizvod sadržava sastojke u omjerima koji su navedeni na deklaraciji, da zaista stiže iz navedene zemlje podrijetla. Želimo biti sigurni da je proizvod koji smo kupili isti kao onaj u drugim europskim zemljama", rekao je.

Mađari su analizirali proizvode koji stižu na njihovo tržište i utvrdili da je 70 posto njih drukčije od istih proizvoda kupljenih u zapadnim europskim zemljama.

Kopirati
Drag cursor here to close