TE Tuzla

BLOK 7|Tijekom gradnje koristit će se najbolja tehnologija

Snaga Bloka 7 iznosit će 450 megavata uz 270 megavata toplotne energije. Prema procjenama, godišnje će proizvoditi 2.756 gigavat-sati električne energije
Gospodarstvo / Industrija | 02. 04. 2019. u 09:37 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dom naroda Federacije BiH dao je jučer suglasnost na davanje garancija "Elektroprivredi BiH" (EPBiH) za zaduženje kod kineske Izvozno-uvozne banke u vrijednosti od 614 milijuna eura za gradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla. 

Time je konačno stavljena točka na višegodišnju trakavicu s davanjem dozvola za realizaciju jednog od najvećih poslijeratnih projekata u BiH. Ukupna vrijednost je 1,5 milijardi KM. Samo na pripremne radove bit će utrošeno oko 16 milijuna eura. 

Snaga Bloka 7 iznosit će 450 megavata uz 270 megavata toplotne energije. Prema procjenama, godišnje će proizvoditi 2.756 gigavat-sati električne energije, uz dosta manju potrošnju uglja, a time i proizvodnju štetnih čestica koje zagađuju zrak. 

- Usvajanjem strategije razvoja FBiH se obavezala i na smanjenje emisije štetnih materija. Tako smo donijeli i odluku da, umjesto postojećih blokova u Tuzli i Kaknju, koji zagađuju, napravimo nove, zamjenske. Trenutno mi gasimo povremeno ove stare, kako bi manje zagađivali, a kad napravimo nove, oni će ih skroz zamijeniti. Osim toga, Blok 7 osigurat će nam energetsku neovisnost  kazao je  za "Avaz" Bajazit Jašarević, direktor "Elektroprivrede BiH". 

On ističe da se u projekt gradnje Bloka 7 u Tuzli kenulo prije nekoliko godina, ali da se zbog raznih teškoća s početkom realizacije čekalo. 

- Neki su skeptično gledali na taj projet, jer se radi o postrojenju na ugalj, u svakom slučaju zaustavit ćemo veliku emisiju štetnih čestica koju sada imamo. Novac jeste kineski, jer u izboru financijera nismo imali drugog. Ali je tehnologija najbolja na svijetu i dolazi iz SAD i EU. Dakle, srce teromelektrane - kotao, turbina i generator - jeste evropsko i američko i to najboljeg kvaliteta - kaže Jašarević. 

Posebno je važno da se s kineskim partnerima razgovaralo i dogovoreno je da će na  Bloku 7, za poslove za koje postoji kvalitetna industrija u BiH, zajedno s "Elektroprivredom BiH" birati domaće izvođače radova. 

- Sve ono što se ovde može naći, iskoristit ćemo. Sve što se može ugraditi i uraditi bit će povjereno domaćoj industriji. To može značiti i povećanje radnih mjesta. Kada je u pitanju EPBiH, gase se tri stara bloka s tri posade, ali neće biti otpuštanja radnika. Također, ovim će se održati i dva rudnika u Tuzli, inače bi se oni zatvorili - objašnjava Jašarević.

Kopirati
Drag cursor here to close