Samo čisto

BiH u kampanji ''Europa bez uglja''

Udruženja okupljena u kampanji "Europa bez uglja" pozivaju sve europske države da bez odugovlačenja prekinu podršku postrojenjima na ugalj
Gospodarstvo / Industrija | 02. 11. 2017. u 14:58 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Organizacije civilnog društva iz 28 država, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, pokrenule su zajedničku kampanju "Europa bez uglja" s ciljem prelaska na čistu obnovljivu energiju i ublažavanje posljedica klimatskih promjena i zagađenja zraka. 

Iz Centra za ekologiju i energiju navode da je kampanja "Europa bez uglja" savez organizacija civilnog društva koje rade na mobilizaciji podrške za zatvaranje rudnika i termoelektrana, razotkrivanju štetnih utjecaja na zdravlje ljudi i okoliš, uvođenje novih projekata koji uključuju ugalj kao energent i njihovu ekonomsku neisplativost, te potiču ubrzanu pravednu tranziciju na čistu, obnovljivu energiju i energetsku učinkovitost.

Udruženja okupljena u kampanji "Europa bez uglja" pozivaju sve europske države da bez odugovlačenja prekinu podršku postrojenjima na ugalj, da se obvežu na fazno napuštanje uglja kroz pravičnu tranziciju za zaposlene u tom sektoru i za regije kojo ovise o eksploataciji uglja, kao i da bezrezervno stanu iza prelaska na čistu, obnovljivu energiju širom Europe.

Slična kampanja traje godinama u SAD i dovela je do najave zatvaranja 263 termoelektrane.

Organizacije koje sudjeluju u kampanji "Europa bez uglja" pomogle su od 2016. godine zatvaranju 16 postrojenja na ugalj širom Europe, a zatvara se i dodatnih 39. Vlade Nizozemske, Velike Britanije, Finske, Francuske, Portugala i Italije posvetile su svoje države cilju potpunog ukidanja uglja najkasnije do 2030. godine.

Kampanja "Europa bez uglja" aktivnosti usmjerava na pretvaranje tih objavljenih namjera o napuštanju uglja u konkretna djela i požurivanju procesa zatvaranja preostala 293 postrojenja u Europi – navode iz Centra za ekologiju i energiju.

Kopirati
Drag cursor here to close