Bioremedijacija zemljišta

BiH prva u regiji dobila centar za analizu zemlje

U ovom centru radit će se analize zemljišta na dva načina i to na "ex - situ" i "in - situ" metodama
Gospodarstvo / Industrija | 28. 03. 2018. u 16:22 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Akta.ba / Centar za bioremedijaciju zemljišta kontaminiranog naftom i naftnim derivatima

Centar za bioremedijaciju zemljišta kontaminiranog naftom i naftnim derivatima koji je otvoren u srijedu u Lukavcu, prvi je pogon ovakvog tipa u Bosni i Hercegovini i regiji u kojem će biti moguće analizirati zemlju te smanjiti količinu polutanata koristeći prirodne procese.

U ovom centru radit će se analize zemljišta na dva načina i to na "ex - situ" i "in - situ" metodama, a proces bioremedijacije počinje iskopavanjem i transportom kontaminirane zemlje u ovaj centar dok cijeli postupak provjere ispravnosti zemljišta traje od šest do 12 mjeseci.

Osim unapređenja stanja okoliša, ovakvim pogonom ostvaraju se nove prilike za značajnije remedijacije koje su, naglašeno je, Bosni i Hercegovini prijeko potrebne.

Video: Otvoren prvi Centar za bioremedijaciju zemljišta u BiH i regiji

Kompanija Kemis BH, koja je centar izgradila u suradnji sa češkom kompanijom Dekonta, za ovaj objekt posjeduje okolišnu dozvolu za upravljanje otpadom. Podršku u izdavanju dozvola pružili su Ministarstvo za prostorno uređenje i zaštitu okolice Tuzlanskog kantona i Općina Lukavac.

Direktor kompanije Kemis BH Maid Hadžimujić pojasnio je u izjavi za Fenu da će u Centru biti omogućena dekontaminacija zemljišta, građevinskog materijala i kamenja koji su kontaminirani ugljikovodicima.

''Namjera je da se omogući očuvanje okoliša i održivi razvoj te sada u BiH možemo pratiti europske standarde kada je u pitanju zaštita okoliša'', rekao je Hadžimujić, izražavajući nadu da će Centar imati ekonomske i benefite.

Projekt koordinatorica iz kompanije Dekonta Maja Čolović Daul izrazila je nadu da će ovaj centar biti uvod u sami tretman opasnog otpada te da će biti poticaj za zakonodavce da donesu legislativu koja će urediti tretman zemljišta.

Napomenula je da se bh. zakoni za sada više se bave poljoprivrednim zemljištem i uređuju kvalitetu odnosno granične vrijednosti određenih supstanci i elemenata u poljoprivrednom zemljištu.

''Svjesni smo u Lukavcu i Tuzli problematike industrijskih zona i zagađenja zemljišta oko tih industrijskih zona i potrebe da se takva problematika što prije riješi'', pojasnila je.

Centar za bioremedijaciju je nastao kao rezultat ideje za konkretnim smanjenjem stanja u okolišu putem tretmana zemlje na okolišno prihvatljiv način te ponovnim korištenjem prečišćene zemlje, a kako je istaknuto danas ovakav Centar bit će izgrađen i u Goraždu.

Kopirati
Drag cursor here to close