BiH preklinje, pa će Turska uvesti još mesa iz BiH

BiH preklinje, pa će Turska uvesti još mesa iz BiH

Gospodarstvo / Industrija | 20. 05. 2019. u 09:34 Bljesak.info / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović, razgovarao je  danas u Sarajevu, s ministrom poljoprivrede Republike Turske Bekirom Pakdemirlijem o nastavku izvoza mesa i malina iz BiH u Tursku.

Ističući kako je potrebno da parlamenti što prije ratificiraju novi Sporazum o slobodnoj trgovini između BiH i Republike Turske, ministar Šarović  zatražio je od turske strane da se u međuvremenu izvoz u ovu zemlju nesmetano nastavi, kako bh. gospodarstvenici ne bi trpjeli posljedice čekanja.

''Mi u ovom trenutku imamo spremno 4-5.000 tona iskoštenog mesa i vrlo je važno da izvoz nesmetano teče i da u tom smislu nema nikakvih zastoja'', apelirao je ministar Šarović, priopćeno je iz Ministarstva.

S tim u vezi, s turske strane najavljeno je da će u sljedećem razdoblju biti raspisan novi tender za uvoz iz naše zemlje, i da će kada je Bosna i Hercegovina u pitanju, biti napravljen izuzetak, jer kako je istaknuo turski ministar ''ova zemlja već duže razdoblje ne uvozi meso iz drugih zemalja''.

Zajednički je konstatirano da je Turska jedan od najvažnijih vanjskotrgovinskih partnera Bosne i Hercegovine te da je suradnja proteklih godina  konstantno išla ''uzlaznom putanjom''.

Usprkos prošlogodišnjem padu turske lire i posljedičnom padu izvoza iz BiH, uspio se zadržati obujam robne razmjene od 700 milijuna dolara. Istaknut je zajednički cilj da, uz obostrane napore dvije zemlje, obim robne razmjene u što skorijem periodu dostigne milijardu dolara godišnje.

Kopirati
Drag cursor here to close