Suspenzija

BiH pred ukidanjem carina na električne automobile

U svijetu se godišnje proda blizu milijun električnih automobila dok ih je u našoj zemlji, prema zadnjoj evidenciji, registrirano svega 18.
Gospodarstvo / Industrija | 18. 01. 2019. u 12:11 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo vanjske  trgovine i ekonomskih odnosa BiH pripremilo je Prijedlog odluke o privremenoj suspenziji i smanjenju carinskih stopa pri uvozu novih automobila do 31.prosinca 2019. godine, čiji je cilj smanjenje oporezivanja i stvaranja boljeg regulatornog okvira za uvoz novih a posebno automobila na električni pogon.

Ministar Mirko Šarović uputio je ovu Odluku u proces javnih konzultacija kako bi se stručna ali i šira javnost uključila u izradu što kvalitetnijeg propisa i kako bi Bosna i Hercegovina  što efikasnije odgovorila na ubrzane promjene koje se događaju na svjetskom tržištu, gdje se broj električnih automobila iz godine u godinu udovstručuje. U svijetu se godišnje proda blizu milijun električnih automobila dok ih je u našoj zemlji, prema zadnjoj evidenciji, registrirano svega 18.

Primjenom povoljnije carinske stope stimulirat će se uvoz novih automobila što će značiti višestruku korist kako sa aspekta smanjenja zagađenja zraka i zaštite životne sredine tako i sa aspekta podizanja stupnja sigurnosti prometa. Odluka doprinosi izjednačavanju tržišnih uvjeta za sve uvoznike i distributere u BiH, bez obzira gdje se proizvode vozila brenda koji zastupaju.

Takođe, Odlukom se harmonizuju carinske stope koje se primjenjuju prilikom uvoza novoproizvedenih automobila u BiH sa carinskim stopama koje se primjenjuju u regiji, prilikom uvoza ovih proizvoda.

Odlukom o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa pri uvozu novih automobila predloženo je  da se carinska stopa na uvoz novoproizvedenih automobila, koja nemaju preferencijalni status robe iz zemalja sa kojima Bosna i Hercegovina ima zaključene sporazume o slobodnoj trgovini, smanji sa dosadašnjih 15 posto na 5 posto i to za automobile sa pogonom na benzin, dizel i hibridna vozila, te sa 5 posto na 0 posto carinsku stopu na automobile na električni pogon, istaknuto je u priopćenju Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

 

Kopirati
Drag cursor here to close