Energetska zajednica

BiH ne šljivi sankcije

Budu li sankcije usvojene, najvjerojatnije će se odnositi na uskraćivanje novca za projekte iz oblasti energetike.
Gospodarstvo / Industrija | 14. 01. 2019. u 11:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Energetska zajednica ponovo će uvesti sankcije BiH ako u roku od pola godine ne budu ispunjene obveze koje je prihvatila, potvrdila je za Nezavisne novine Barbora Poyner, glasnogovornica Tajništva te organizacije.

''Ako ne bude bilo istinskog napretka unutar sljedećih šest mjeseci od zadnjeg Ministarskog sastanka održanog u Skopju, mjere za neimplementaciju sporazuma protiv BiH će biti reinstalirane'', rekla je Poyner.

Zapelo na plinu

Budu li sankcije usvojene, najvjerojatnije će se odnositi na uskraćivanje novca za projekte iz oblasti energetike.

Jedna od ključnih obveza koju BiH nije ispunila odnosi se na plinski sektor, a s obzirom na to da BiH ne pokazuje namjeru da u skoroj budućnosti mjere implementira, može se očekivati da se ni u sljedećem razdoblju neće ništa značajnije promijeniti.

Iz Energetske zajednice kažu kako BiH nije ispunila nijednu od pet obveza i navode da FBiH nije pokazala volju za konsenzus na širim institucionalnim nadležnostima na državnoj razini, a da je RS unilateralno nastavila s implementacijom mjera po svom nahođenju.

''BiH je danas dalje od usvajanja državnog zakona o plinu nego ikad ranije, koji bi primijenio mjere iz Trećeg energetskog paketa, zbog čega je zemlja izložena nekoliko kaznenih mjera od strane Ministarskog vijeća Energetske zajednice još od listopada 2015.'', naveli su u Energetskoj zajednici.

Nezavisne novine navode kako smo ''najuspješniji'' u kriterijima međupovezanosti plinskih operatera i pristupu drugim mrežama, gdje smo implementirali 16 posto obveza. Tek 14 posto obveza implementirali smo od mjera koje reguliraju veleprodaju plina, a deset posto mjera u oblasti maloprodaje.

Implementirana jedna mjera

Kada se radi o odvajanju operatera od vlasnika infrastrukture, nije implementirana nijedna mjera.

U prosjeku, kako proizlazi iz podataka iz Energetske zajednice, implementirano je tek 11,2 posto mjera, odnosno tek jedna od deset.

''Nijedan operater nije niti izdvojen, niti certificiran. Distribuciju plina obavljaju iste kompanije koje su uključene u nabavku i trgovinu plinom'', ističu u Energetskoj zajednici.

Što se tiče maloprodaje, ističu da u RS postoje različiti opskrbljivači, a da se cijene reguliraju samo za domaćinstva, a kad se radi o međupovezanosti, pregovori između Srbije i BiH još nisu ni počeli.

Tržište plina ne postoji

''Tržište plina u BiH, koje je odvojeno prema entitetima, ne postoji. Ne postoji ni organizirana točka trgovine, kao ni virtualna platforma ili platforma za poravnavanje računa'', rečeno je Nezavisnim novinama.

Petar Đokić, ministar energetike RS, kaže za Nezavisne da je RS kroz BiH dio Energetske zajednice, te da je RS dala vidljivi doprinos da europske obveze i direktive budu ispoštovane na način kako je utvrdila Energetska zajednica. Problem je, prema njegovom mišljenju, što FBiH i dalje želi da se sva energetska politika koncentrira na razini BiH i da se postojeće nadležnosti koje imaju entiteti prenesu na razinu BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close