Idemo naprijed

BiH lider u regiji po brzini rasta izvoza

Predrag Duduković, ekonomski analitičar i član Udruženja ekonomista RS (SWOT), kaže da je ovo dobar pokazatelj i da jača snagu jednu zemlje.
Gospodarstvo / Industrija | 15. 12. 2017. u 10:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prehrambeni proizvodi i namještaj najzaslužniji su što je BiH među državama regije u prvih deset mjeseci ove godine zabilježila najbrži rast izvoza.

"Sve zemlje bivše Jugoslavije imaju dvoznamenkast rast izvoza, a BiH ima najbrži rastući izvoz od 18,2 odsto", pokazalo je istraživanje poslovnog portala "BiznisInfo".

Iza BiH se nalazi Crna Gora s rastom od 17 posto, zatim Makedonija sa 16 posto, te Srbija i Hrvatska sa po 13,5 posto, dok je Slovenija zabilježila rast od 13,2 posto, javljaju Nezavisne novine.

Istraživanje je pokazalo da je jedan od razloga ovakvih rezultata sve bolje stanje u razvijenim zemljama Europe koje su vodeći trgovinski partner sa državama regije.

Nemanja Vasić, potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, rekao je da su ovi podaci dobar znak da domaća proizvodnja oživljava i da pomalo staje na noge.

"Osnovni razlog za ovako povećan izvoz su aktivnosti na kojima je radio ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH (Mirko Šarović), a koje su omogućile izvoz proizvoda posebno iz prehrambene branše, gdje je povećan izvoz goveđeg mesa u Tursku, omogućen izvoz živih goveda u Libiju, mlijeka i pilećeg mesa u EU, te izvoz voća i povrća u Rusiju", rekao je Vasić.

Istaknuo je da je pored prehrambenog sektora donekle zaslužan i sektor u proizvodnji namještaja, koji bilježi stalni rast izvoza, kao i namjenska industrija koja je u metalskom sektoru najjača.

Dodao je da je povećani izvoz svijetli nagovještaj boljeg vremena, te da treba i dalje raditi na izvozu i u drugim oblastima, a posebno u poljoprivrednom sektoru.

I Predrag Duduković, ekonomski analitičar i član Udruženja ekonomista RS (SWOT), kaže da je to dobar pokazatelj i da jača snagu jednu zemlje.

"Čini mi se da su sazrela vremena da se proizvodi iz BiH više cijene nego što je to bilo do sada. U zemljama u koje se izvozi shvatili su da se kod nas može proizvesti kvalitetna roba koja može zadovoljiti njihove standarde", rekao je Duduković.

On kaže da je cijena proizvoda niža kod nas i samim tim je pristupačnija za izvozna tržišta, što je jedan od razloga za povećanje izvoza iz BiH u tolikoj mjeri.

Danijel Janjić, referent prodaje u Novoj drvnoj industriji "Vrbas" Banjaluka, jednom od izvozno orijentisanih preduzeća u sektoru proizvodnje namještaja, kaže da najviše izvoze u EU, gdje je povećana potražnja.

"U EU je skupa proizvodnja, pa oni nabavljaju robu iz zemalja Azije, jugoistočne Europe i slično, odnosno tamo gdje je jeftinije i jeftinija radna snaga", rekao je Janjić.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, u prvih deset mjeseci ove godine ukupno je izvezeno robe u vrijednosti od devet milijardi i 96 milijuna KM.

Među zemljama regije po vrijednosti najveći izvoz ima Slovenija, koja je za deset mjeseci ove godine izvezla robe u vrijednosti od 23,4 milijarde eura, zatim Srbija s izvozom od 12,55 milijardi eura, pa Hrvatska, koja ima izvoz vrijedan 11,3 milijarde eura.

BiH, iako ima najbrže rastući izvoz, s ukupnom vrijednošću izvoza nalazi se na četvrtom mjestu s oko 4,6 milijardi eura izvoza, a iza nje se nalaze Makedonija i Crna Gora.

Kopirati
Drag cursor here to close