Plinifikacija

BiH-Gas prijeti prijavama: Hrvatska će plinski zatvoriti Federaciju

BH-Gas nije protiv plinifikacije Rafinerije Brod, ali da postoji način na koji se to radi te da BH-Gas nudi kompletnu izgradnju mreže od Broda do Zenice.
Gospodarstvo / Industrija | 09. 11. 2017. u 15:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Direktor BH-Gasa Jasmin Salkić ocijenio je da će realizacija projekta "Opskrba prirodnim plinom krajnjeg kupca - Rafinerije nafte Brod", za čiju su realizaciju protokol o suradnji potpisale Vlada Republike Hrvatske i Vlada RS-a, zaustaviti razvoj mreže Brod - Zenica te da se potpisivanjem ovog sporazuma krše zakoni Europske unije i međunarodno pravo.   

''Moja uloga jeste da štitim interes BiH i ukoliko se realizacija projekta nastavi, morat ćemo poduzeti neke druge korake u skladu s međunarodnim pravom. Ovakav način na koji Hrvatska postupa zatvorit će FBiH i ostat ćemo bez plina'', naglasio je.


Smatra kako o ovom problemu nisu dobro upućeni ni predstavnici Vlade Republike Hrvatske te je istaknuo da se u Zakonu o tržištu plina RH navodi da su Vlada i Agencija dužni surađivati s vladama i regulatornim tijelima u drugim državama u svrhu integriranja njihovih nacionalnih tržišta plina. 

''Pouzdano znamo da se Republika Hrvatska ni u jednom momentu nije obratila državnim organima BiH za potpisivanje ovog sporazuma'', kazao je Salkić.

Poručio je da BH-Gas nije protiv plinifikacije Rafinerije Brod, ali da postoji način na koji se to radi te da BH-Gas nudi kompletnu izgradnju mreže od Broda do Zenice.

Također je kazao kako se već konsultirao s Vijećem ministara BiH o daljnjim koracima i da ima informaciju da će Vlada HR nastaviti implementirati projekt kako su potpisali.

''Imat ćemo zatvorenu granicu s jedne strane, a s druge problem uvoza plina starog 40-ak godina i s treće nemate južnu konekciju koja nije završena. Potencijalno, od 600.000 do milijun ljudi bi moglo ostati bez plina'', pojasnio je.

Pozvao je Vladu RH da u narednih 15 do 20 dana odustane od ovog projekta ili predlože novi sporazum, jer nije korektno da se zaobiđe Vijeće ministara BiH i BH-Gas te je istaknuo da će ih u suprotnom prijaviti nadležnim tijelima.

Naglasio je da je OHR informiran o cijelom problemu i da su ostali zatečeni reakcijom Republike Hrvatske.

Protokol o suradnji na realizaciji projekta "Snabdijevanje prirodnim plinom krajnjeg kupca – Rafinerije nafte Brod"  između Vlade Republike Hrvatske i Vlade RS, koji su potpisali ministar industrije, energetike i rudarstva RS-a Petar Đokić i ministar zaštite okoliša i energetike Hrvatske Tomislav Ćorić, a potpisivanju je prisustvovala i premijerka RS-a Željka Cvijanović, izazvao je veliku polemiku u BiH.

Odmah nakon potpisivanja ovog sporazuma, iz BH-Gasa su upozorili da državu Bosnu i Hercegovinu nitko nije kontaktirao kada je riječ o ovom projektu, te da bi u slučaju da Rafinerija zaista i dobije plin na ovakav način, Federacija ostala bez mogućnosti priključka na prirodni plin iz Hrvatske, jer ne bi bilo tehničke mogućnosti da se i Federacija priključi na isti produktovod.

Salkić je također kazao da dugoročni ugovor troškova transporta plina kroz Srbiju ističe 31. prosinca 2017. godine, te da je BH-Gasu ponuđen novi Aneks ugovora.

''Troškovi su u 2017. godini iznosili 3,5 milijuna USD, a prema novom ugovoru, iznosit će 7,7 milijuna USD za 2018. godinu, a 10 milijuna USD za 2019. godinu'', naglasio je.

Također je kazao da se u Aneks uvodi uloga Gas Prometa Pale kao novog operatora transportnog sustava.

Kopirati
Drag cursor here to close