Zombi propagandni spot

Objavljen video kojim se Aluminij diže iz mrtvih

Kako će ugašena tvornica biti lider?
Gospodarstvo / Industrija | 05. 08. 2020. u 11:02 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Danas, kao dio M.T. Abraham Grupacije, Aluminij ponovno postaje lider u prozvodnji aluminija'', navodi se na Facebook stranici Aluminija, gdje je objavljen  ''zombi videozapis'' o dugogodišnjoj tradiciji i radu mostarskog Aluminija, koji je propao prije godinu dana.

U videu navode kako je Aluminij osnovan 1975. godine s godišnjim kapacitetom proizvodnje većim od 130 000 tona, te je bio najveći izvoznik u Bosni i Hercegovini. Kao nositelj proizvodnje i ukupne ekonomije BiH, aluminijska industrija predvođena mostarskim Aluminijem podržavala je tisuće proizvodnih biznisa.

Na stranici navode kako je Aluminij pridobio i brojna priznanja, ne samo u BiH nego i u jugoističnoj Europi i širom svijeta, istučući sve nagrade koje je osvojio ovaj tadašnji gigant, koji se na silu pokušava izdignuti iz mrtvih.

Podsjetimo, krajem srpnja skupština Društva Aluminij, na kojoj su trebale biti donesene neke važne odluke na kraju nije iznjedrila ništa novo kada je riječ o eventualnoj obnovi poslovanja. Tada nisu usvojeni ni financijski i izvještaj revizora.

Inače, u ovom tjednu je trebalo 'isteći' dva mjeseca otkako se na posao trebalo vratiti 80 radnika.

''Nijednog dosad nisu vratili. Nisu uplatili ni fening u Aluminij, što je potvrdilo da je ugovor štetan i protuzakonit, kao i da je protivan svim aktima i propisima koji su u ovoj državi važni. Vrijeme je da konačno odu oni koji trenutno odlučuju'', rekao je prije posljednje skupštine predsjednik Udruženja malih dioničara Aluminija Zlatko Topić, koji je opet medijima isticao kako je ugovor s grupacijom M.T. Abraham štetan i protuzakonit.

Opunomoćenik Vlade FBiH za srpanjsku Skupštinu Društva Aluminija, rekao je da s Abraham grupom nije imamo nikakve kontakte te ne zna jesu li zainteresirani da se ponovno pokrene proizvodnja.

''Sada je prošlo 120 dana, osobno nisam imao nikakav kontakt s tim ljudima. Ne znam je li resorni ministar osobno imao kontakte, ali znam da je bilo disonacije u medijima između resornog ministra i predstavnika grupe koja je ugovor potpisala. I evo vrijeme će vrlo brzo proći, za 10-15 dana ćemo znati na čemu smo'', rekao je tada Buljan, a na stranici je danas postavljen ovaj hvalisavi videozapis.

Valja podsjetiti i da je prije skoro mjesec dana obilježena prva godišnjica od gašenja proizvodnje u mostarskom Aluminiju. Nekoliko bivših radnika tada se okupilo pred ulaznim vratima posrnulog diva, ostavljajući vijenac s porukom ''S ljubavlju te spominjemo, po dobroti pamtimo, u srcu nosimo…''.

No bivši radnici unatoč svim pričama, nisu vjerovali da će se proizvodnja opet pokrenuti.

Planovi bivšeg Kriznog stožera bili su da se do kraja 2019. godine pokrenu pogoni Ljevaonica i Anode nisu se realizirali, a nakon toga je u igru ušla 'kinesko-izraelska' grupacija, koja se nametnula kao jedini realni partner za preuzimanje pogona.

Vremenom se izraz 'kinesko-izraelska' grupacija 'potrošio', pa se u medijima počeo koristiti izraz Abraham grupacija i na kraju je to i ostao 'konačni odgovor'. Abraham grupacija je početkom proljeća i potpisala ugovor o poslovnoj suradnji s Društvom Aluminij i proizvodnja u Ljevaonici trebala je započeti najranije početkom lipnja, a najkasnije početkom kolovoza.

Ništa od navedenog, kako se čini, nije se dogodilo, ali se lažnim hvalisanjem i kićenjem titulom lidera, tvornice koja ne radi, Aluminij na silu pokušava dignuti iz mrtvih.

Kopirati
Drag cursor here to close