Tužit će nadležne

Zenički rudari ne žele izaći iz jame

Uz pokretanje krivičnih prijava i tužbi rudari su se jutros spustili u jamske prostorije odakle su najavili da neće izaći dok se ne razriješi situacija oko njihove jame.
Gospodarstvo / Industrija | 08. 10. 2019. u 10:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Fena / Pogon Stranjani

Rudari prve smjene pogona "Stranjani" Združenog društva Rudnici mrkog uglja Zenica, koji su jutros prvobitno odbili otići na posao, ipak su sišli i ne namjeravaju napustiti jamu dok se ne razriješi situacija oko sudbine njihove jame.

''Nemamo točne podatke koliko je rudara sišlo u jamu, ali su nam javili da su sišli i da ne namjeravaju izaći'' - kaže u izjavi za Fenu vršilac dužnosti direktora zeničkih rudnika Edin Pašić.

Ističe kako su u tijeku sastanci u poduzeću, a danas u 13 sati bit će održan i sastanak Uprave s predstavnicima Sindikata.

Nakon što jučer prva smjena nije radila, a rudari druge smjene sišli u jamu i radili, današnji bi prosvjedi mogli zaustaviti rad i u drugoj smjeni. Rudari prosvjeduju zbog najavljene preraspodjele radnika iz tog pogona u druga dva pogona, "Raspotočje" i "Stara jama", koja je planirana da se izvede po završetku posla na iskopnom polju u kojem sada kopaju.

Tužit će nadlažene

"Radi ostvarivanja svojih prava kao zaposlenici RMU Zenica pokrećemo tužbu radi ostvarivanja svojih prava po uplati doprinosa PIO/MIO od 2009. godine. Ovo pravo nam je oduzeto lošim rukovođenjem raznih uprava u RMU Zenica. S obzirom da smo upoznati da poslodavac nije smio isplatiti plaću, a da pri tom nije uplatio doprinose državi, samim tim se moraju pokrenuti i krivične prijave za gore navedeno", stoji u dopisu rudara jame Stranjani.

Istaknuli su kako će tražiti i izvještaj o poslovanju od 2010. godine za koje smatraju da je rađeno pogrešno i na štetu Rudnika mrkog uglja Zenica i njegovih zaposlenika.

"Tražit ćemo da se ispitaju svi sklopljeni ugovori o nabavci reprotmaterijala. Svojim potpisima dajemo suglasnost odvjetniku da traži naša prava putem suda kako bi uvezali staž te neke priveli pred sud pravde zbog kršenja zakona", dodaju rudari.

Kopirati
Drag cursor here to close