Prirodni plin

Opskrba plinom: BH-Gas bez ijednog dolara duga

BH-Gas je izvršio uplatu prema Sarajevo-Gasu u visini od 1,6 milijuna KM, a po osnovu važećeg Aneksa Ugovora o transportu plina. Ova uplata predstavlja izmirenje duga od 2015. godine, po cijeni koja je tada definirana i ugovorena i iznosi 3.78 KM/100
Gospodarstvo / Industrija | 08. 02. 2018. u 18:14 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

BH-Gas je u protekle skoro dvije godine poduzeo niz aktivnosti koje su imale za cilj osiguranje sigurnosti opskrbe prirodnim plinom BiH i FBiH. Te aktivnosti su doprinijele da BH-Gas nema niti jedan dolar duga prema isporučiocu plina i ino transporterima, priopćeno je iz BH-Gasa.

U vezi sa najavljenom obustavom transporta prirodnog plina od kompanije Sarajevo-Gas Istočno Sarajevo, BH-Gas obavještava javnost da je Sarajevo-Gas Istočno Sarajevo uputio finalni prijedlog o kojem treba da se izjasne nadležni organi, a koji bi doprinio da ne dođe do najavljene obustave transporta plina na dionici Zvornik-Kladanj.

BH-Gas je izvršio uplatu prema Sarajevo-Gasu u visini od 1,6 milijuna KM, a po osnovu važećeg Aneksa Ugovora o transportu plina. Ova uplata predstavlja izmirenje duga od 2015. godine, po cijeni koja je tada definirana i ugovorena i iznosi 3.78 KM/1000 Sm3.

Ostale financijske zahtjeve Sarajevo-Gasa Istočno Sarajevo, kao i druge zahtjeve, nadležni organi će razmatrati u narednom periodu.

Ujedno, BH-Gas obavještava javnost i nadležne da će nastaviti provoditi aktivnosti koje imaju za cilj kratkoročno i dugoročno osigurati adekvatno učešće ovog energenta u potrošnji, prevashodno kroz unapređenje sigurnosti opskrbe, ali i konkurentnosti prirodnog plina u svjetlu izazova.

Kopirati
Drag cursor here to close