Izgradnja

Borisov: Za pola godine Vučić i ja otvaramo plinovod Turski tok

Na pitanje može li neka politika poremetiti 'Turski tok', Borisov je rekao da prethodni plinovod 'Južni tok' nije poštovao Treći energetski paket da mora prenositi plin iz drugog izvora.
Gospodarstvo / Industrija | 11. 11. 2019. u 18:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bugarski premijer Bojko Borisov rekao je da bi u svibnju iduće godine sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem trebao otvoriti plinovod 'Turski tok' kroz Bugarsku do Srbije. Borisov je naveo da će uskoro Vučić doći u Sofiju da vidi kako napreduje izgradnja plinskog toka.

On je rekao da 'Turski tok' ide kroz Bugarsku sa dvije cijevi, od kojih je jedna tranzitna, prenosi Srna. "Došli smo i do Srbije. Svakog dana gradimo pet kilometara. Sljedeće godine do svibnja aplaudirat ćete meni i Vučiću kada to budemo otvarali", rekao je Borisov za beogradsku TV 'Prva'.

On je naveo da kroz Bugarsku prolazi i plinovod iz Rusije prema Turskoj, a može doći i plin iz Azerbajdžana.

"Kada ovo sagradimo, sa našim plinovodima i autocestama i prugama, Srbija i Bugarska će uzimati tranzitne pristojbe. Zato mi - Bugarska, Srbija i Grčka, se moramo držati u paketu, imamo toplo grčko more, Crno more na istoku i imamo Aziju", rekao je Borisov.

Na pitanje može li neka politika poremetiti 'Turski tok', Borisov je rekao da prethodni plinovod 'Južni tok' nije poštovao Treći energetski paket da mora prenositi plin iz drugog izvora.

"Ali, mi sada možemo uzeti ruski, američki, katarski, kiparski ili turski plin. Možemo mi i Srbija da transportiramo sve putne pravce, da plin stiže u Hrvatsku preko Srbije i iz Ukrajine", rekao je Borisov. On je naveo da Bugarska plaća 1,2 milijarde dolara za projkat plinovoda 'Turski tok', te da će sve to - autoceste i pruge, značiti veći BDP, veće prihode, više turista i investitora.

Komentirajući kritike sa Zapada prema Bugarskoj što je dozvolila prenošenje ruskog proturaketnog sistema 'S-400' na vježbe u Srbiju, Borisov je rekao da će njegova zemlja i dalje provoditi vojne vježbe sa Srbijom radi jačanja sigurnosti.

"Mi smo pravoslavni narodi. Srbija već misli o svojoj obrani i mi, također. Platili smo 1,2 milijarde dolara za avione 'F-16'. Za sigurnost ćemo raditi vojne vježbe i sa Srbijom, kao i do sada", naveo je Borisov. Prema njegovim riječima, i srpski i bugarski narod su razumjeli da ratovi vuku samo dolje i uzrokuju siromaštvo.

Kopirati
Drag cursor here to close