Nove prostorije

ZZO HNŽ - nekonkurentan javni poziv u okviru zakona

Javni poziv Zavoda zdravstvenog osiguranja ne izlazi iz okvira Zakona, no svojim zahtjevima nisu osigurali pravičnu konkurenciju
Gospodarstvo / Flash | 04. 08. 2021. u 13:18 Bljesak.info | A.Z.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

S obzirom na to da je sjedište Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ-a postalo premalo za sve zaposlene u matičnoj zgradi, Zavod je raspisao Javni poziv za dostavljanje ponuda za najam poslovnog prostora za potrebe sjedišta.

U pozivu traže prostor za najam u radijusu od 400 metara od glavne zgrade ZZO-a, koji bi trebao imati minimalno 160 četvornih metara, a maksimalno 200. U pozivu se također traži da prostor bude opremljen do razine useljivosti za 18 radnika, morao bi imati odvojene urede, različite kvadrature s odgovarajućim uredskim namještajem, funkcionalnom infrastrukturom... Prostor treba biti pogodan i za rad s posjetiteljima te imati zaseban ulaz s ulice, a maksimalna visina cijene metra kvadratnog treba iznositi 30 KM s PDV-om.

U skladu sa zakonom, ali...

Svojim zahtjevima Zavod je 'nacrtao' prostor, koji nema puno objekata u krugu od 400 metara od njihove centralne zgrade.

Iz Transparency Internationala (TIBiH) za Bljesak.info su rekli kako objavljeni javni poziv niti postavljeni uvjeti nisu u suprotnosti ni s jednim zakonom budući da se radi o ugovoru koji se izuzima od Zakona o javnim nabavkama BiH. Jer javni organi pri zakupu zgrada ili drugih nepokretnosti imaju pravo tražiti one prostore koji najviše odgovaraju njihovim potrebama.

Bez fer i pravične konkurencije

Međutim, pojašnjavaju iz TIBIH, uvjeti za natječaj bi svakako trebali biti šire postavljeni kako bi se na javni poziv moglo prijaviti što više zainteresiranih ponuđača.

''Umjesto komfora i opterećavajućih uvjeta, javni organi bi u prvom redu trebali voditi računa o efikasnoj potrošnji javnih sredstava koja se u ovim slučajevima najbolje postiže osiguravanje fer i pravične konkurencije kako bi se suštinski postigao smisao javnog poziva, a ne samo formalno'', kažu nam iz Transparencyja, dodajući da je u konkretnom primjeru jasno da je broj eventualnih ponuđača veoma ograničen i da će krajnji ishod najvjerojatnije biti samo jedna podnesena ponuda.

U medijima se pojavila informacija kako je prostor iznajmljen od tvrtke Genel, koja već surađuje sa ZZO HNŽ.

Odgovarajući na upit zašto je prostor morao biti u krugu od 400 metara iz Zavoda su nam pojasnili da je to ograničenje navedeno radi lakšeg i bržeg funkcioniranja.

Radi se o službama koje su usko povezane sa samim središtem, pa je potrebna blizina prostora zbog dolazaka na sastanke i funkcioniranja. To je jedini razlog'', kazali su nam iz Zavoda zdravstvenog osiguranja.

 

Kopirati
Drag cursor here to close