Povećao se broj korisnika

ZZO HNŽ-a izdvaja više sredstava za ortopedska pomagala

Evidentno je i stalno povećanje broja oboljelih od bolesti koje zahtijevaju korištenje ortopedskih pomagala i sanitetskih sprava.
Gospodarstvo / Flash | 24. 07. 2018. u 15:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Upravno vijeće Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) na sjednici u utorak u Mostaru usvojilo je Izvješće o privremenoj spriječenosti za rad do i preko 42 dana za prvu polovicu 2018. godine.

Izvješće je pokazalo kako su kontinuirane terenske kontrole, razgovori s obveznicima uplate doprinosa i izabranim liječnicima koje Zavod provodi rezultirali smanjenjem broja refundiranih doznaka za 9 posto i troškova po istima za 12 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Liječenje izvan HNŽ-a

Usvojeno je i Izvješće o upućivanju osiguranika na liječenje izvan HNŽ-a prema kojemu je u prvom polugodištu tekuće godine u odnosu na isto razdoblje prethodne godine došlo do smanjenja broja uputnica za 10 posto i utroška sredstava za 2 posto. Najveći dio financijski sredstava utrošen je za dijagnostičke usluge visoke cijene koštanja i liječenja koja se zbog svoje kompleksnosti ne mogu pružiti u ugovornim ustanovama u HNŽ-u (leukemija, plamzafereza).

Na sjednici je usvojeno i Izvješće o potrošnji lijekova s liste lijekova kojim je evidentiran blagi porast broja ispisanih recepata uz smanjenje broja propisanih pakiranja i utrošenih sredstava za 4,9 posto. I dalje, 85 posto ukupne potrošnje lijekova s liste lijekova otpada na kronične terapije.

Porastao broj korisnika ortopedskih pomagala

Kada je riječ o troškovima Zavoda za ortopedska i druga pomagala, u proteklih šest mjeseci 2018. godine, broj osiguranika korisnika ortopedskih pomagala povećan je za 13,43 posto, a potrošnja ortopedskih pomagala u prvom polugodištu 2018. godine u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, u financijskom smislu, povećana je za 5,25 posto.

Povećanje potrošnje sredstava planiranih za ortopedska i druga pomagala uvjetovano je izmjenom Odluke o visini sudjelovanja Zavoda u troškovima nabave ortopedskih i drugih pomagala donesene u veljači 2017. godine.

Tom odlukom znatno su povećana prava osiguranika na korištenje pojedinih sanitetskih sprava. Također, evidentno je i stalno povećanje broja oboljelih od bolesti koje zahtijevaju korištenje ortopedskih pomagala i sanitetskih sprava.

Izvješće o poslovanju

Vijeće je usvojilo i Izvješće o financijskom poslovanju Zavoda za razdoblje koje pokazuje kako su, u proteklih pola godine, ostvareni prihodi od 67.320.858 maraka što je 51,43 posto od iznosa predviđenog Financijskim planom za 2018. godinu, a izvršeni rashodi manji su od planiranih budući da je realizacija planiranih projekata planirana za drugu polovicu 2018. godine.

Sva usvojena izvješća odnose se na razdoblje od 1. 1. do 30. 6. 2018. godine.

Više novca za ortopedska pomagala

Upravno vijeće na sjednici je usvojilo Odluku o visini sudjelovanja Zavoda u troškovima nabavke ortopedskih i drugih pomagala koja se mogu propisivati u okviru obveznog zdravstvenog osiguranja, Odluku o refundiranju nabavke ortopedskih i drugih pomagala, kao i Pravilnik o sufinanciranju troškova liječenja, nabavke lijekova i medicinskih sredstava.

"Odluka o visini sudjelovanja Zavoda u troškovima nabavke ortopedskih i drugih pomagala koja se mogu propisivati u okviru obveznog zdravstvenog osiguranja rezultat je zajedničkog rada osiguranika i stručne službe Zavoda, te potpore našeg ministarstva i Vlade HNŽ-a", kazala je tijekom sjednice rukovoditeljica Sektora za zdravstvo Marija Buhač.

Podsjetila je kako je niz sastanaka održanih s udrugama osiguranika korisnika ortopedskih i drugih pomagala te analize Stručne službe vezane za financijske mogućnosti Zavoda rezultiralo Prijedlogom izmjene Liste ortopedskih i drugih pomagala.

"Prijedlog izmjena Liste ortopedskih i drugih pomagala Stručna služba Zavoda uputila je Ministarstvu zdravstva rada i socijalne skrbi, što je usvojila županijska Vlada. Pored uvrštavanja novih pomagala na Listu pomagala za pojedina pomagala izmijenjeni su rokovi trajanja pomagala i indikacije temeljem kojih osiguranici mogu ostvariti pravo na ortopedsko i drugo pomagalo", kazala je Buhač.

Dodala je kako je Stručna služba Zavoda predložila da se za pojedina pomagala koja su već na Listi poveća sudjelovanje Zavoda u njihovoj nabavci.

"U financijskom smislu to znači da će u 2018. godini Zavod izdvojiti oko 400.000 maraka više u odnosu na prethodnu godinu. Ova sredstva osigurana su Financijskim planom Zavoda za 2018. godinu i obuhvaćaju sva ranije najavljena proširenja Liste koja su iskomunicirana na sastancima s Koalicijom organizacija osoba s invaliditetom koja broji trinaest organizacija iz HNŽ-a, Udrugom 'Novi pogled', 'INSULA' i 'Pužnica'", kazala je Buhač.


Kopirati
Drag cursor here to close