Strana ulaganja

Zvizdić i Šarović: Popraviti imidž BiH i predstaviti potencijale

Gospodarstvo / Flash | 02. 06. 2017. u 06:12 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Potrebno je promijeniti imidž Bosne i Hercegovine u regiji i svijetu kako bi došlo do značajnijeg povećanja investicija'', konstatirano je na astanku predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića i ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića sa izaslanstvima Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) i Vanjskotrgovinske komore BiH, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Kako je rekao Zvizdić, sastanak je bio u funkciji analize aktualne investicijske klime i kvalitete poslovnog okruženja i uvjeta za investiranje u BiH vezano za investitore u BiH, ali sa fokusom privlačenja stranih investicija.

Također je razgovarano o različitim aspektima potrebe za bitnim unapređenjem zakonske legislative koja regulira ovu oblast, a koja, istaknuo je Zvizdić, bh. prirodne resurse može staviti u funkciju ekonomskog razvoja.

Istaknuta je potreba promjene imidža BiH u regiji i u svijetu, imajući u vidu da je imidž zapadnog Balkana posljednjih nekoliko godina opterećen brojnim tenzijama i političkim nesuglasicama.

''Takvo nešto trebamo promijeniti i to će biti vezano za jačanje i kvalitetno prezentiranje potencijala BiH'', kazao je Zvizdić, dodavši da BiH trenutno nedostaje ekonomska diplomatija.

Napomenuo je da nivo stranih investicija u BiH u ovom trenutku nije na nivou na kojem bi mogao i trebao biti, s obzirom na pripremljene projekte te prirodne i ljudske resurse.

Kazao je da je ovaj sastanak samo prvi u nizu te da će biti organizirane i konferencije na kojima će ova tema biti razmatrana sa stručnog aspekta.

Turizam i posjeta stranih turista bila je također jedna od tema razgovora te se, rekao je Zvizdić, u tom smislu razmišlja o predstavljanju promotivnih spotova BiH na globalnim mrežama kako bi prikazali ljepote naše zemlje i na taj način privukli što veći broj turista.

''Moramo značajno unaprijediti sve aspekte BiH kako bi imali što veći broj investicija i turista'', zaključio je.

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Mirko Šarović osvrnuo se na nedavne najave o povratku slovenskog trgovačkog lanca "Mercator" u BiH te kazao da se, po njegovom saznanju u kontaktima s kolegama iz Hrvatske i Slovenije, na tome i radi.

Kako je rekao, očekuje se da definitivan plan vlastima BiH bude predočen 1. srpnja, ako ne do tada, onda najkasnije do kraja srpnja.

''Naša su očekivanja da se to dogodi što prije kako bismo zaštitili stabilno poslovanje kompanija u okviru 'Agrokora', zadržavanje radnih mjesta te servisiranje dobavljača, kao najosjetljivije karike od čega zavisi čitav ovaj koncept'', kazao je Šarović.

Istaknuo je neophodnost popravljanja imidža BiH i da je to zadatak svih struktura vlasti i političara.

''Bez popravka imidža zemlje ne možemo očekivati značajnije povećanje investicija'', istakao je.

Zajednički je ocijenjeno da investicije trebaju biti i tri puta veće nego što su bile u prošloj godini te da je zakonodavstvo u ovoj oblasti solidno. Međutim, dodao je Šarović, da bi BiH bila konkurentna, potrebno je da zakonodavstvo na državnom i nižim razinama bude još primamljivije i sa većim benefitima.

Kopirati
Drag cursor here to close