Razvoj

Zvizdić, Bevanda i Šarović s izaslanstvom direktora EBRD-a

Gospodarstvo / Flash | 29. 03. 2017. u 11:24 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, zajedno sa zamjenicima, ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirkom Šarovićem i ministrom financija i trezora Vjekoslavom Bevandom, sastao se danas u Sarajevu sa visokim izaslanstvom direktora – članova Upravnog odbora Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Predsjedavajući Zvizdić je zahvalio za podršku EBRD-a Bosni i Hercegovini i rekao da su dosadašnji projekti iz segmenta infrastrukture i ekonomskog razvoja uspješno realizirani. Istaknuo je i činjenicu da je EBRD najznačajniji institucionalni ulagač u razvoj Bosne i Hercegovine. Rekao je da su europske integracije i aktivacija MAP-a za članstvo u NATO savez najvažniji vanjsko-politički prioritet Bosne i Hercegovine. Upoznao je visoke goste sa stupnjem realizacije ciljeva iz Ekonomske reformske agende i sa ispunjavanjem uvjeta na putu ka Europskoj uniji.

Zvizdić je istaknuo činjenicu da je Vijeće ministara BiH definiralo akcijske planove i strateške ciljeve u ključnim sektorima infrastrukture, energetike, industrije, poljoprivrede i turizma. Rekao je da bi bilo neophodno u narednom razdoblju održati kvalitetu ulaganja u infrastrukturni sektor, turizam, agrobiznis i sektor energetske efikasnosti, ali i povećati kvalitetu sredstava za mala i srednja poduzeća sa ciljem povećanja njihove produktivnosti i otvaranja novih radnih mjesta, sa fokusom na mlade osobe.

Predstavnici EBRD-a su izrazili zadovoljstvo provođenjem dosad dogovorenih projekata. Upoznali su predsjedavajućeg Zvizdića i ministre Šarovića i Bevandu sa izradom petogodišnje strategije za Bosnu i Hercegovinu i izrazili zadovoljstvo činjenicom da se navedeni ključni sektori poklapaju sa strateškim pravcima definiranim u petogodišnjem planu EBRD-a. Zanimali su se o razvoju privatnog sektora i složili su se da je sektor infrastrukture izuzetno važan i da se treba fokusirati na mala i srednja poduzeća.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao visokim dužnosnicima EBRD-a da će i u narednom periodu Vijeće ministara BiH raditi na jačanju poslovnog okruženja, te naglasio da je pored ekonomskog razvoja BiH jedan od permanentnih prioriteta i otvaranje novih radnih mjesta za mlade ljude.

Predstavnici EBRD-a su pohvalili donošenje niza srednjoročnih i dugoročnih strategija za unapređenje života ljudi. Naglasili su značaj dogovorenog aranžmana sa MMF-om, ističući njegov značaj za financijsku stabilnost i ekonomski razvoj.

Tijekom sastanka se razgovaralo i o godišnjem sastanku EBRD-a koji će 2019. godine biti održan u Sarajevu, a što je odlučeno na konferenciji guvernera u svibnju prošle godine u Londonu, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close