Grcanje u dugovima

Županijska bolnica u Livnu u višemilijunskim dugovima; stiglo tridesetak tužbi zaposlenika

Gospodarstvo / Flash | 20. 06. 2013. u 10:29 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izvanredna sjednica Skupštine Hercegbosanske županije o analizi stanja u zdravstvu s prijedlogom mjera za poboljšanje zdravstva na području HBŽ-a održana je jučer u županijskoj skupštini u Tomislavgradu nakon što je završena tematska sjednica po pitanju gospodarstva u toj županiji.

Zastupnici, odnosno predstavnici klubova i radnih tijela te predstavnici zdravstvenih ustanova na području županije vodili su žučnu raspravu te iznosili svoje prijedloge mjera za poboljšanje stanja zdravstva u županiji.

Najveći problem u svemu, prema kazivanju zastupnika i mjerodavnih iz drugih institucija vezanih za zdravstvo predstavlja Županijska bolnica u Livnu koja se nalazi u višemilijunskim dugovima.

Po tom pitanju za Fenu je komentar dao ravnatelj te bolnice Ivica Jozić koji je kazao da imaju problema s dugovima vezanim za neisplaćene doprinose i dugove prema dobavljačima iz razdoblja 1994. do 2008. godine.

"Ti dugovi po utvrđenom sporazumu sa poreznom upravom iznose 15,3 milijuna KM u što su uračunate kamate, a osnovni dug je polovica od toga", kazao je Jozić.

Prema njemu to je ono što svakodnevno opterećuje normalan rad bolnice uz kako navodi, poplavu tužbi od tridesetak zaposlenika koji su dobili pravomoćne presude zbog neuplaćenih doprinosa za mirovinsko osiguranje.

"Mi svakodnevno imamo ovrhe suda na naš račun koji nam skidaju sredstva za te doprinose a koji su trebali biti uplaćeni nekad davno dok s druge strane ista ta sredstva nama trebaju za neometan rad i pružanje zdravstvene zaštite našim korisnicima", kazao je Jozić.

Jozić tvrdi da ova bolnica nema kapaciteta s ovakvim ugovorom da vraća stare dugove, sudske troškove te još uz to da normalno funkcionira.

On predlaže saniranje, uzimajući primjer u Hrvatskoj gdje se njihova Vlada zadužila za 5 milijardi kuna i sanirala bolnice a daljnja odgovornost spada na menadžment i upravu.

Zastupnik Josip Perić iz HSP BiH traži tretiranje svih zdravstvenih ustanova ravnopravno te je u svom izlaganju predlagao također saniranje i pokretanje od nule uz daljnju kaznenu odgovornost menadžmenta.

Od istog prijedloga ne bježi i zastupnik Dinko Barać iz HDZ 1990 koji uz to ističe da je zdravstvo javna stvar i od javnog interesa za žitelje ove županije i po njemu prioritet ne bi trebalo biti dobit te da to nije glavni pokazatelj funkcioniranja zdravstva.

"Te mjere treba racionalizirati i svesti na minimum dok s druge strane treba nastojati poboljšati pravo pacijenta uz uzajamno ulaganje i educiranje kadrova", kazao je Barać.

Reforma zdravstva, po riječima Slaviše Mihajlovića iz SNSD-a treba ići u tri smjera od kojih se prvi odnosi na novi sistem koji će osigurati dugoročne smjernice razvoja zdravstva od programa specijalizacije, programa razvoja primarne, sekundarne i tercijarne zdravstvene zaštite do formiranja ekspertnih timova koji bi trebali odrediti sustave istih u narednih 10 do 20 godina.

"Drugi moj prijedlog je da se uđe u što hitniju proceduru potpisivanja protokola sporazuma s KC Banja Luka zato što je ovaj centar zemljopisno bliži nama i predstavlja jednu od najvažnijih referentnih zdravstvenih ustanova u regiji", za Fenu je kazao Mihajlović te uz to dodao treći prijedlog u vidu obveznog sistematskog pregleda građana koje dugoročno gledajući prave ogromne uštede zdravstvu.

Nakon izlaganja zastupnika i njihovih gostiju, predsjednik Skupštine Stipe Pelivan je predložio zaključke kojim se prima na znanje informacija iz oblasti zdravstva, a sve nazočne uz predstavnike zdravstvenih institucija je pozvao da svoje prijedloge zaključaka u roku od deset dana dostave stručnoj službi Skupštine HBŽ koji će dalje iste uputiti na Vladu te županije na daljnje očitovanje.

Nakon usvajanja zaključaka, Pelivan je prenio da će se na jednoj od redovitih sjednica Skupštine očitovati o stajalištu Vlade oko prihvaćenih i ne prihvaćenih zaključaka koji su bili predloženi od strane radnih tijela.

Kopirati
Drag cursor here to close