neophodna izmjena zakona

Žuljević: S kvalitetnijim Zakonom o turizmu u FBiH i do pet puta više turista

Gospodarstvo / Flash | 16. 03. 2017. u 09:58 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izaslanik Socijaldemokratske partije BiH u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Aner Žuljević, nedavno je na ovom Domu imao izlaganje vezano za nacrte Zakona o turizmu i Zakona o boravišnoj taksi, za koje Žuljević smatra da moraju biti što kvalitetniji, priopćeno je iz SDP-a.

"Nedavna vijest o tome kako predstavnici bh. turističkog sektora nisu na pravi način mogli promovirati BiH na Sajmu turizma u Munchenu dokazuje nam da je, što hitnije, neophodna izmjena zakonodavnog okvira, u smislu institucionalne reorganizacije turističkog sektora u FBiH. Turizam je jedna od najperspektivnijih privrednih djelatnosti, ne samo u FBiH, nego u cijeloj Bosni i Hercegovini. Potencijal koji imamo je ogroman, a rezultati i dalje skromni. Najveći dio rezultata koje ostvarujemo su očigledno samo rezultat poduzetničke sposobnosti pojedinaca i njihove osobne inicijative, uz vrlo skromnu ili gotovo nikakvu sistemsku podršku države“ kazao je Žuljević.

Istaknuo je da je "u Federaciji BiH u toku javna rasprava o dva vrlo važna zakona, a to su Nacrt Zakona o turizmu i Nacrt Zakona o boravišnoj taksi", te naglasio kako smatra "da je jako važno da se u ovu raspravu uključe svi koji mogu dati doprinos da ovi zakoni budu kvalitetniji".

„Nažalost, oko ovako važnih zakona nemamo koordinaciju raznih nivoa vlasti, što se mora što hitnije promijeniti. Federacija BiH nema Zakon o turizmu, jer se nivoi vlasti u FBiH nisu mogli dogovoriti oko kvalitetnog rješenja, te je zakon, na kraju, završio na Ustavnom sudu. Ukoliko se ne pristupi kvalitetnom pravljenju novog Zakona o turizmu, opet postoji velika mogućnost da zakon završi na Ustavnom sudu“ kazao je.

Naglasio je da je "BiH je jedna od najljepših zemalja, sa velikim turističkim potencijalima, koji su potpuno neiskorišteni".

„Postojeće stanje u turizmu je samo birokratsko stanje, u kome se gleda kako će se gdje neko administrativno zaposliti, umjesto da se ulaže u postojeće kapacitete i stalnu promociju turizma. Na kraju 2015. godine imali smo posjete 700.000 turista u FBiH, ali vjerujem da bi se sređivanjem stanja u sektoru turizma u FBiH taj broj mogao povećati i do pet puta, navodi Žuljević, priopćeno je iz Službe za odnose s javnošću SDP-a BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close