Povećanje prometa

Zračna luka Sarajevo očekuje do dva milijuna putnika godišnje

U ovom trenutku iz najveće bh. zračne luke uzlijeću zrakoplovi blizu 20 kompanija, a u ljetnim mjesecima prisutan je i veliki broj charter-prijevoznika.
Gospodarstvo / Flash | 19. 09. 2018. u 10:41 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Terminalima Međunarodne zračne luke Sarajevo za osam mjeseci ove godine prošlo je 749.028 putnika. To je više nego u cijeloj 2014., kazao je u razgovoru za "Dnevni avaz" direktor Armin Kajmaković.

''Samo u protekla tri mjeseca Zračna luka je opslužila više od 400.000 putnika, što nikad ranije nije zabilježeno u nekom kvartalu. Ovim nastavljamo stabilan rast prometa, u prosjeku 12 posto u odnosu na prethodnu godinu. Sve ovo je rezultat osmišljene kampanje koja za cilj ima privući što više aviokompanija i našim građanima pružiti što veći izbor europskih i svjetskih destinacija'', istaknuo je Kajmaković.

Podsjetio je da u ovom trenutku iz najveće bh. zračne luke uzlijeću zrakoplovi blizu 20 kompanija, a u ljetnim mjesecima prisutan je i veliki broj charter-prijevoznika.

''Nakon dugih i kompleksnih priprema tijekom 2016. i 2017., ove godine ulazimo u fazu pune realizacije kapitalnih razvojnih projekata. Prije nekoliko dana potpisali smo ugovor s firmom „ANS Drive" o modernizaciji i dogradnji Terminala B i dovršetku objekta za operativni centar i osoblje. Za ta dva projekta platit ćemo iz vlastite kase 36 milijuna maraka, plus PDV'', pojasnio je Kajmaković.

Prema njegovim riječima, po završetku radova Sarajevska zračna luka udvostručit će kapacitete i moći će opslužiti do dva milijuna putnika godišnje.

Govoreći o problemu magle u zimskim mjesecima, Kajmaković je istaknuo da već dvije godine testiraju antifog sustav za razbijanje pothlađene magle tečnim propanom.

''Sada sa sigurnošću možemo reći da će već iduće zime ovaj sustav biti u punoj primjeni. U proteklim sezonama pokazao se uspješnim i to je jedan od razloga zašto smo protekle dvije zime imali manje otkazanih letova nego u prošlosti'', naglasio je Kajmaković.

Dodao je da će, u skladu s povećanjem prostornih kapaciteta, Međunarodna zračna luka Sarajevo biti u mogućnosti prihvatiti još veći broj aviokompanija.

''S obzirom na to da je Sarajevo sve zanimljivija turistička destinacija, već postoje neke najave za nove linije, a i aviokompanije koje trenutno operiraju odavde već su najavile povećanje svojih letova. Postoje najave za nove destinacije u okviru sporazuma BiH i Kine o uspostavi zračnog prometa, zatim najave za linije prema Skoplju, Ateni, Amanu, Bahreinu'', zaključio je Kajmaković za "Avaz"

Kopirati
Drag cursor here to close