Koliko se mora imati

Znate li koliko turisti moraju izdvojiti za svaki dan proveden u BiH

Gospodarstvo / Flash | 28. 11. 2016. u 19:39 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na sutrašnjoj će sjednici u Sarajevu razmatrati Prijedlog odluke o najmanjem iznosu sredstava potrebnom za izdržavanje stranca za vrijeme namjeravanog boravka u BiH, čiji je predlagač Ministarstvo sigurnosti BiH.

Kako je za Avaz.ba rečeno iz ovog ministarstva, odluka za 2017. godinu načinjena je po uzoru na ovogodišnju, što znači da će stranac za svaki dan namjeravanog boravka u našoj zemlji prilikom ulaska u nju morati raspolagati sa 150 KM ili protuvrijednosti u stranoj konvertibilnoj valuti.

"S obzirom na to da se ne očekuje povećan rast cijene smještaja, ishrane i liječenja, odlučeno je da ovaj iznos bude isti kao i za ovu godinu", rečeno nam je u Ministarstvu sigurnosti BiH, prenosi Akta.ba.

Također, u navedeni iznos uračunata su i eventualna sredstva potrebna za zdravstvenu zaštitu stranca, ali i za njegov izlazak iz zemlje.

Inače, praksa je da se ova odluka, koja stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku BiH", utvrđuje pred kraj svake godine za narednu.

Na osnovu podataka kojima raspolažemo, piše Akta, Bosna i Hercegovina u ovom je pogledu najnepovoljnija država u regiji.

Najmanje novčanih sredstava za boravak u zemlji na dnevnoj bazi stranci će morati pokazati prilikom ulaska u Makedoniju, koja nema utvrđenu novčanu vrijednost, već samo cijenu dnevnog obroka u iznosu od 3,5 eura.

Srbija će na svojim graničnim prijelazima željeti uvid u minimalno 50, dok će Crna Gora od stranaca tražiti da posjeduju najmanje 55 eura po danu boravka. Slovenci i Hrvati odredili su jednake iznose od po 70 eura za dan.

Kopirati
Drag cursor here to close