Prof. dr. Bernard Kozina

Sve ono vina što Hercegovina proizvode može popiti jedan srednje veličine grad u Kini

U prostorijama Mostarskog sajma održano je ocjenjivanje vinskih uzoraka pristiglih na 22. međunarodni sajam gospodarstva, Mostar 2019.
Gospodarstvo / Flash | 11. 03. 2019. u 14:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U prostorijama Mostarskog sajma održano je ocjenjivanje vinskih uzoraka pristiglih na 22. međunarodni sajam gospodarstva, Mostar 2019.

Ocjenjivanje je vršilo međunarodno povjerenstvo sastavljeno od licenciranih degustatora iz cijele regije, a pod predsjedanjem prof. dr. Bernarda Kozine.

Ove godine ocjenjivano je malo manje od 100 uzoraka crnih i bijelih vina pristiglih iz Hercegovine, Slovenije, Crne Gore i Republike Hrvatske. Ocjenjivanje vinskih uzoraka još jednom je pokazalo da su vina s ovih prostora iznimno visoke kakvoće te da niti jedan uzorak nije odbačen.

''S onim što sada i nekoliko godina unatrag imamo u bocama definitivno možemo biti zadovoljni. Poručio bi domaćin vinarima i vinogradarima da samo tako nastave. Prostora za napredak uvijek ima'', kazao je prof. Kozina, koji pozdravlja nastojanje Mostarskog sajma što već skoro dva desetljeća organizira druženja i svojevrsno natjecanje vinara i vinogradara.

''Ovo je prilika za svakog proizvođača vina da vidi na kojoj razini objektivne kakvoće se njegovo vino nalazi, jer ovdje ocjenjuju isključivo potpuno maksimalno kompetentni ljudi, koji protokolom o ocjenjivanju ni na koji način nemaju spoznaje o kojim proizvođačima i iz kojih zemalja se radi. Dakle potpuno anonimno i maksimalno objektivno ocjenjivanje'', dodaje prof. Kozina.

Vina su ocjenjivana po ustaljenoj metodi 100 pozitivnih bodova Međunarodne organizacije za lozu i vino (OIV) koja je prihvaćena u cijelom svijetu.

Prema pravilniku ocjenjivanja Mostarskog sajma, vinski uzorci koji dobiju prosječnu ocjenu od povjerenstva iznad 90 bodova od 100 mogućih, dobivaju veliko zlatno odličje.

S obzirom da je zemlja partner ovogodišnjeg Mostarskog sajma NR Kina pitali smo prof. Kozinu o mogućnosti plasmana naših vina u tu mnogoljudnu zemlju.

''Kad govorimo o kineskom tržištu, tu postoji objektivan problem, a to je količina. Znači sve ono što Hercegovina proizvode može popiti jedan srednje veličine grad u Kini. No, ne treba ni na koji način imati kompleks manje vrijednosti. Jer, kakvoća vina može proizvođačima osigurati dobre pozicije i dobre cijene'', poručuje prof. Kozina.

Imena pobjednika bit će poznata i uskoro objavljena na web-stranici Mostarskog sajma, dok će priznanja vinarima biti uručena u okviru Sajma gospodarstva u Mostaru, u srijedu 10. travnja 2019.

Ovogodišnji 22. međunarodni sajam gospodarstva Mostar 2019. održat će se od 9. do 13. travnja 2019., a zemlja partner je NR Kina.

Kopirati
Drag cursor here to close