Pad standarda

Značajan pad broja certificiranih preduzeća u BiH

Gospodarstvo / Flash | 08. 12. 2016. u 13:04 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pad standarda u svijetu za desetak posto, prema podacima Svjetske organizacije za standardizaciju, odrazio se i na Bosnu i Hercegovinu te je zbog tog trenda u protekle četiri godine broj certificiranih poduzeća s 1.700 'pao' na 800.

Brojne države imaju isti problem, a iako se radi na pronalaženju, rješenja još nema. Asocijacija za kvalitetu u BiH organizirala je 11. konferenciju kvaliteta pod nazivom ''Inflacija kvaliteta u BiH-šansa za novi početak'' želeći ukazati na problem i pokušati doći do odgovora.

Konferencija koja je organizirana u okviru Svjetskog dana kvalitete okupila je gospodarstvenike, predstavnike certifikacijskih kuća te certificirane tvrtke, a predsjednik Asocijacije Milenko Raguž Feni je kazao da je ovo jedan od koraka na putu do odgovora i rješavanja problema.
Tradicionalno, cijeli svijet krajem studenog i početkom prosinca obilježavaju Svjetski dan kvaliteta, a ove godine umreženi su istim problemom.

''Jedino što možemo reći jeste da je krivac opća situacija, manji profit i produktivnost u poduzećima'', istaknuo je Raguž.

Miljan Savić iz Instituta za standardizaciju BiH krivcem za pad kvaliteta smatra zakonsku neuređenost, kada se govori za područje BiH, prvenstveno iz razloga jer je veliki broj certificiranih tijela.

''Država nema nadzora nad radom tih tijela. Jedna od mjera je uvođenje nacionalne akreditacije za certificirana tijela, gdje bi Institut za akreditaciju BiH uveo nadzor nad radom certificiranih tijela'', naveo je Savić.

Naglasio je da je rad certificiranih tijela uglavnom posvećen financijskom elementu, odnosno prisutna je borba ko će dati nižu cijenu u procesu certifikacije. Savić smatra da se u toj borbi gubi kvalitetu.

Prema neslužbenim informacijama, dodao je, u BiH rade 23 certificirane organizacije.

Asocijacija za kvalitetu u BiH organiziranjem konferencije pridružila se i obilježavanju ''Europskog tjedna kvalitete'' Europske organizacije za kvalitetu.

Kopirati
Drag cursor here to close