Baza znanja

Značajan korak BiH prema održivom upravljanju prirodom

Multidisciplinarni projektni tim će u naredne dvije godine biti angažiran na prikupljanju, analizi i procjeni kvaliteta znanstvenih i stručnih podataka o stanju prirode i prirodnih resursa Bosne i Hercegovine.
Gospodarstvo / Flash | 17. 07. 2020. u 16:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prvi susret Multidisciplinarnog autorskog tima na projektu Procjena stanja prirode i upravljanja prirodnim resursima u Bosni i Hercegovini održan je u periodu od ponedjeljka 13. srpnja do petka 17. srpnja 2020. godine na Jahorini (hotel Vučko). 

Multidisciplinarni projektni tim će u naredne dvije godine biti angažiran na prikupljanju, analizi i procjeni kvaliteta znanstvenih i stručnih podataka o stanju prirode i prirodnih resursa Bosne i Hercegovine. Opisani proces će rezultirati ključnim porukama za donositelje odluka, a koje će biti znanstveno zasnovane i opravdane.

Razlozi za pokretanje projekta

Projekat pod nazivom „Podrška donošenju odluka i jačanje kapaciteta za IPBES kroz nacionalnu procjenu ekosistema” (engl. “Supporting decision making and building capacity to support IPBES through national ecosystem assessments”, tehnički naslov Procjena stanja prirode i upravljanja prirodnim resursima) su od esencijalne važnosti za BiH, kao značajan korak prema održivom upravljanju prirodom. 

Generalno je poznata činjenica da u BiH postoji evidentiran manjak znanstvenih podataka relevantnih za održivo upravljanje prirodom. Rezultati znanstvenog rada su samo djelomično publicirani i javno dostupni, a slabo su korišteni za potrebe upravljanja prirodom. 

U cilju boljeg uvida u stanje prirode i prirodnih resursa, neophodno je analizirati informacije o direktnim i indirektnim (društvenim) pritiscima na prirodu iz svih dostupnih izvora. Pod izvorima se podrazumijevaju objavljeni i neobjavljeni rezultati znanstvenih  istraživanja, tehnički izvještaji, kao i izvori tradicionalnih znanja.

Priprema Procjene predstavlja kvalitativno nov proces u Bosni i Hercegovini, u pravcu razvoja klime znanstveno-političkog dijaloga i konsultativnog donošenja informiranih odluka o prirodi.

Ciljevi projekta

Svrha projekta je uspostava baze znanja (sa procjenom njegovog kvaliteta i kvantiteta) za donošenje informisanih odluka o korištenju biodiverziteta i prirodnih resursa. Projekat će:

  • Procijeniti znanja o stanju ekosistema i ekosistemskih servisa u BiH
  • Razviti i učiniti dostupnim alate i metodologije za podršku politici,
  • Po ugledu na IPBES, formirati BH platformu za biodiverzitet i koristi od prirode, 
  • Uspostaviti uslove za efikasno korištenje Procjene;
  • Na osnovu stečenih iskustava, osigurati smjernice nacionalnim projektnim timovima u drugim zemljama.

Metode i rezultati projekta

Projekt se provodi po principima i metodama rada UN Međuvladine platforme za biodiverzitet i ekosistemske servise (IPBES).  IPBES teži razvoju i uspostavi stalnog dijaloga između znanstvene zajednice i donositelja odluka za prirodu, i to u cilju kompletiranja evidencije za donošenje bolje informiranih odluka, naročito o korištenju prirodnih resursa. 

Rezultat projekta je dokument koji će znanstvenicima dati pravac za relevantna buduća istraživanja, a donositeljima odluka dati na raspolaganje domaće znanstvene i stručne argumente za donošenje održivih odluka o korištenju prirode.

Sažetak dokumenta

(SPM), koji će sadržavati ključne poruke, treba proći kroz konsultativni proces usaglašavanja, te političkog prihvaćanja i usvajanja.

Prema IPBES  metodi, u prethodnom dijalogu između znanstvenika, donositelja odluka i drugih zainteresiranih strana definiran je Koncept Procjene (Scoping report). Na osnovu Koncepta, razvijaju se naredni nacrti Procjene, do finalnog, koji se prezentira znanstvenoj i političkoj zajednici.

Izrada dokumenta

Procjene će istovremeno poslužiti izgradnji kapaciteta, kako u znanstvenoj zajednici kroz postizanje značajne reference za članove autorskog tima, tako i u zajednici donositelja odluka kroz povećanje svijesti o značaju održivog korištenja prirode. 

Implementacija projekta

Procjena stanja prirode i upravljanja prirodnim resursima u Bosni i Hercegovini se implementira kroz Centar za ekologiju i prirodne resurse „Akademik Sulejman Redžić“, Prirodno-matematičkog fakulteta,  Univerziteta u Sarajevu. 

Projekt se implementira u partnerstvu sa Federalnim ministarstvom za okoliš i turizam kao ključnom točkom za implementaciju IPBES-a u BiH, a sredstva za realizaciju ovog međunarodnog projekta su osigurana od strane IKI-ja (Inicijative za klimu Njemačkog federalnog ministarstva za okoliš, zaštitu prirode i nuklearnu sigurnost). 

Prvi primatelj sredstava IKI-ja, sa kojim Univerzitet direktno surađuje, je World Conservation Monitoring Centre (WCMC). Bosna i Hercegovina je jedna od četiri zemlje u svijetu (BiH, Kambodža, Azerbejdžan i Grenada), kojoj su odobrena donatorska sredstva IKI-ja za realizaciju ovog važnog projekta.

Uspješna realizacija ovog velikog i značajnog projekta za Bosnu i Hercegovinu zahtijeva angažman, te kvalitetno i kontinuirano sudjelovanje većeg broja znanstvenika različitog profila, donositelja odluka u različitim sektorima (privreda, šumarstvo, vodoprivreda, poljoprivreda, energetika, zdravstvo, promet, civilni poslovi itd.), nevladinog sektora i predstavnika međunarodnih organizacija u Bosni i Hercegovini.

Projektni tim realizira aktivnosti u suradnji i pod rukovodstvom projekt koordinatora. Pored koordinatora, projektni tim čini grupa ko-predsjedavajućih Procjene, službenik na projektu i administratori projekta.

Ko-predsjedavajući Procjene su nositelji izrade dokumenta i njegovi glavni autori. Uz ko-predsjedavajuće, projekt zahtijeva autorski rad većeg broja znanstvenika iz različitih prirodnih i društvenih znanosti, ali također i donositelja odluka i praktičara.

Kopirati
Drag cursor here to close