Hrana produkt

Značaj i isplativost kvalitetne stočne hrane

Gospodarstvo / Flash | 07. 06. 2017. u 12:50 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mada to uzgajivači stoke znaju, na gazdinstva bi zapravo trebali gledati kao na odgojne institucije. Da bi se djeca pravilno razvila i bila u mogućnosti dati sve ono što se od njih traži, ključno je dobro ih i zdravo hraniti. Stočarstvo je mukotrpan posao koji značajno može doprinijeti kvaliteti života, pod uvjetom da se između ostaloga ispoštuju i zakonitosti pravilne ishrane.

Stočnom hranom bavi se čitava jedna znanost, iako se na površini čini da je prehrana životinja iznimno komotan posao. Koliko je bitna kvalitetna stočna hrana? Mnogo, budući da se posljednjih godina kod potrošača razvila sumnja u namirnice životinjskog porijekla, zbog kravljeg ludila, pojave dioksina u mesu, trihineloze u svinjogojstvu ptičje gripe...

Direktni gubici

U intenzivnoj stocˇarskoj proizvodnji troškovi hranidbe su najvec´a stavka u ukupnim troškovima proizvodnje, bez obzira na vrstu domac´ih životinja. Obrok koji nije primjeren proizvodnim potrebama životinja može dovesti do direktnih ekonomskih gubitaka, u obliku prevelike potrošnje stocˇne hrane ili smanjene kolicˇine i kvalitete stocˇarskih proizvoda. Također problem mogu predstavljati i gubici koji na prvi pogled nisu primjetni, kao što su smanjena reproduktivna sposobnost ili slabije zdravstveno stanje životinja.

Ako životinje izgledaju zdravo, a ne daju dovoljne količine jaja, mlijeka, mesa nešto nije uredu, a to nešto najčešće je pogrešan odnos u količini energije i proteina u ishrani. Dakle, iznimno je važno voditi računa koliko je koja hrana zdrava, da li je genetski modificirana, kako utiče na živinu, preživare, svinje...

O svemu tome razmišljaju i u tvornici stočne hrane Hrana produkt, s kojima smo razgovarali o benefitima pravilne prehrane životinja. Svojim proizvodima ovaj proizvođač obećava farmerima najkvalitetniju hranu, koja će na duge staze osigurati prirast i produktivnost, odnosno vrhunske rezultate. Konzumacija takve hrane u konačnici doprinosi povećanom zdravlju stoke.

Vrhunski rezultati

"Ako govorimo o produktivnosti možemo pričati o smjesama za krave koje se koriste za visokoproduktivna grla, a koja podmiruju sve potrebe za visokom proizvodnjom mlijeka. Najbolje rezultate pokazale su smjese GKM – 18% PLUS i GKM – 20 % koje su doprinosile proizvodnji do 30 litara mlijeka dnevno. Potpuna smjesa sadrži optimalnu količinu organski vezanih minerala, beta karotena, kao i optimalnu količinu vitamina, što je neophodno” kazao nam je dipl. inž. stočarstva Mihajlo Bukovski iz Hrana Produkta.

U kontekstu ishrane junadi, farmeri koji su koristili potpune smjese GJ – 12% i GJ 14% PLUS bili su vrlo zadovoljni.

“Visokokvalitetna hraniva u ovim smjesama doprinijela su vrhunskim rezultatima u odgoju i tovu. Potpune smjese sadrže visok nivo energije, visok nivo svarljivih proteina te sadrže fitobiotike koji povoljno utiču na varenje hrane i iskorištavanje hranljivih materija.” riječi su Bukovskog.
Ako želite svojoj stoci i sebi najbolje, Hrana produkt radi za vas.
Kopirati
Drag cursor here to close