Kasne plaće

Zenički rudari ponovo obustavili proizvodnju

''Plaća danas nije isplaćena, a direktor Edin Pašić, koji je došao na zbor rudara, nije mogao kazati kada će moći isplatiti plaću. Kazao je da novca nema, jer su morali uplatiti porezni dug kako bi deblokirali račun poduzeća''
Gospodarstvo / Flash | 15. 07. 2020. u 17:22 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Fena / Zenički rudari (arhiva)

Rudari druge smjene u jamama Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica (ZD RMU Zenica) ponovo su, drugi put u proteklih 15-ak dana, danas obustavili rad, a ovog je puta razlog kašnjenje u isplati plaće - potvrdio je Feni predsjednik Sindikata Nijaz Vardo.

''Rudari su obustavili rad zbog nepoštivanja odredaba kolektivnog ugovora, po kojem se plaća treba isplatiti do 15-tog u mjesecu.

Plaća danas nije isplaćena, a direktor Edin Pašić, koji je došao na zbor rudara, nije mogao kazati kada će moći isplatiti plaću. Kazao je da novca nema, jer su morali uplatiti porezni dug kako bi deblokirali račun poduzeća'' - ističe Vardo.

Zenički su rudari 30. lipnja također bili obustavili proizvodnju, ali tada su dva dana prosvjedovali zbog nedostatka radne snage i blokade računa, koji je tada, zbog duga od 906.000 KM, blokirala Porezna uprava Federacije BiH.

Vlada FBiH nedavno je dala suglasnost za produžetak ugovora o radu sa rudarima kojima su bili istekli ugovori, a koji su neophodni za neometan rad u jamama "Raspotočje" i "Stara jama".

 

Kopirati
Drag cursor here to close