Teška sudbina

Zdravstvene ustanove za poreze i doprinose duguju 216,5 milijuna KM

Gospodarstvo / Flash | 12. 03. 2016. u 14:41 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Javne zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj dugovale su po osnovu poreza i doprinosa na kraju 2015. godine čak 216,5 milijuna KM, a odlukom entitetske vlade za njih 60 produžit će se za još godinu dana odgoda plaćanja poreza i doprinosa.

''Većina zdravstvenih ustanova nije u proteklih godinu dana stabilizirala svoje poslovanje kako bi mogle da plaćaju i poreze i doprinose i opredijelili smo se da određenom broju tih ustanova koje nisu u stanju da plaćaju i reprograme damo grace period od godinu dana, uz obavezu da zaostale obaveze za poreze i doprinose plaćaju uz tekuće obaveze po porezima i doprinosima'', ekao je danas na pres-konferenciji u Banjoj Luci ministar zdravstva i socijalne zaštite u RS Dragan Bogdanić.

Nabavka lijekova i opreme

Najavio je i pomoć za Univerzitetski klinički centar RS-a u nabavci potroškog sanitetskog materijala i lijekova, kao i centraliziranje nabavki zdravstvene opreme u RS-u.

''Opredijelili smo se i za potpunu centralizaciju nabavki od lijekova do sanitetskog materijala, hrane, energenata i servisa kako bi se napravile određene uštede, kao i da bi stvorili uslovi da sve zdravstvene ustanove i svi korisnici usluga bolnica imaju identičan kvalitet usluga'', kazao je resorni ministar.

Priznao je da ove mjere neće biti dovoljne da bi se u potpunosti stabilizirao zdravstveni sustav, te da u sljedećem razdoblju preostaje još dosta aktivnosti na tom planu.

Bogdanić je dodao da se sa USAID-om razgovara o uvođenju trezorskog poslovanja u zdravstvu RS-a od naredne godine, s tim da bi primarna zdravstvena ustanova bila na lokalnom nivou, a bolnički bi išao preko Ministarstva zdravlja RS-a.

Pola milijuna KM duga

Dugovanja javnih zdravstvenih ustanova RS-a na kraju prošle godine iznosila su više od pola milijarde KM.

Podaci Porezne uprave RS-a pokazuju da financijska dubioza po osnovu neplaćenih poreza i doprinosa te kreditnih obaveza domova zdravlja, bolnica, instituta i zavoda u RS-u iznosi oko 513 milijuna KM.

Ukupno se po osnovu poreza i doprinosa na kraju 2015. godine dugovalo 216,5 milijuna KM, a po drugim osnovama (kreditna zaduženja...) čak 296,4 milijuna KM.

Univerzitetski klinički centar Republike Srpske ima najveće dugovanje i to od 194,1 milijun KM.

Od tog iznosa banjalučka bolnica za poreze i doprinose nije platila 72,9 milijuna, a ima kredite i duguje po drugim osnovama još 121,1 milijun KM.

Kopirati
Drag cursor here to close