Zaštita potrošača

Zbog trošarina predloženo kontroliranje formiranja cijena nafte

Gospodarstvo / Flash | 14. 04. 2017. u 15:22 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalni premijer Fadil Novalić izjavio je u petak u Sarajevu da je od sedam mjera, koje je zastupnik u Parlamentu BiH Šemsudin Mehmedović predložio za saniranje eventualnih negativnih posljedica rasta trošarina na naftu i naftne derivate, bar šest svakako predviđeno reformskom agendom.

Nakon sastanka o trošarinama kojem su nazočili i državni dužnosnici Šefik Džaferović, Halid Genjac, Denis Zvizdić, Sadik Ahmetović, Adil Osmanović i Šemsudin Mehmedović, Novalić je pojasnio da se te mjere odnose na poljoprivredu, plavi dizel i reformu javne uprave, te dodao da bi povećanje trošarina povećalo i prihode, bar kroz PDV, što bi omogućilo financiranje plavog dizela.

''Razgovarano je i o vremenu uvođenja trošarina što je tehničko pitanje jer je manje bitno hoće li one biti uvedene sad ili za šest mjeseci, budući da su trošarine dugoročna mjera koja osigurava dugoročni kolateral za gradnju autocesta'', rekao je Novalić.

Mehmedović je istaknuo da je jedna od mjera i kontrola formiranja cijena nafte u maloprodaji nakon usvajanja Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trošarinama u BiH, jer bi u suprotnom to dovelo do poskupljenja roba široke potrošnje.

Naveo je da je nakon sastanka ohrabren stavovima premijera FBiH, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića i ostalih sudionika sastanka, jer im je svima zajednički cilj zaštita bh. potrošača od eskalacije cijena, ali i osiguranje mehanizama za nastavak izgradnje cesta.

Mehmedović je rekao da će od ishoda glasovanja o predloženim mjerama u Parlamentarnoj skupštini BiH zavisiti kako će on glasovati o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trošarinama u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close