Ian Brown

Zbog neusvajanja dodatnih trošarina, stopirano 400 milijuna eura

Gospodarstvo / Flash | 18. 05. 2017. u 07:14 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Više od 400 milijuna eura Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) namijenjenih za izgradnju Koridora "V 5" stopirano je zbog neusvajanja dodatnih trošarina na gorivo.

Direktor EBRD-a za BiH Ian Brown ističe da je usvajanje dodatnih trošarina na gorivo jedini izvor iz kojeg se nove, veće tranše kredita potrebne BiH mogu vraćati, prenosi Srna.

"Ovo što se skuplja do sada od trošarina na gorivo gotovo u cijelosti ide na vraćanje već uzetih kredita. Dodatno povećanje trošarina potrebno je da bi više novca moglo biti pozajmljeno i ubrzana gradnja Koridora 'V 5'. Ako to ne bude urađeno gradnja ove prometnice bit će usporena, bit će građene manje dionice i sve će trajati veoma dugo", rekao je Brown za "Dnevni avaz".

On naglašava da je ideja od početka da trošarine budu povećane da bi Koridor "V 5" bio završen u sljedećih osam godina.

Brown navodi da usvajanje trošarina nije uvjet, ali da ne zna iz kojih bi drugih izvora BiH mogla osigurati sredstva za vraćanje duga.

Prema njegovim riječima, EBRD je i ove godine morao da snizi predviđanja rasta BDP-a u BiH sa tri na 2,5 posto, a razlog je usporavanje radova na projektima infrastrukture, uglavnom na Koridoru "V 5".

"To znači manje novih radnih mjesta, manje prihoda, više teškoća za vlasti da isfinanciraju planove potrošnje. A tu je i problem programa MMF-a, koji se temelji na dodatnim trošarinama na gorivo", naglašava Brown.

On ističe da EBRD želi da više novca ulaže u industriju. Trenutno mu je na raspolaganju oko 40 milijuna eura i plan mu je da taj portfolio pojača.

"Mi pozajmljujemo novac bankama u BiH da mogu da kreditiraju mala poduzeća i taj projekt realizira se veoma dobro", tvrdi Brown.

EBRD u BiH realizira 137 projekata, a u projekte koji su u tijeku troši se 996 milijuna eura.
Vrijednost realiziranih projekata EBRD-a u BiH je dvije milijarde eura, a 76 posto se troši na infrastrukturne projekte.

Kopirati
Drag cursor here to close